Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do kin míří Občanská válka, dle světové kritiky nejlepší film Alexe Garlanda

Není to jen militaristický akční thriller, jaký prodávají marketingové upoutávky společnosti A24. To je asi nejzásadnější vzkaz od světových kritiků. Garland si ve filmu Občanská válka prý zahrává s ohněm – uvedení filmu před americkými prezidentskými volbami v roce 2024 by mohlo být zejména pro americké diváky varováním, nebo chmurnou předpovědí. Kritika se shoduje především na tom, že jde o režisérův nejlepší film. Do českých kin vstupuje už tento čtvrtek.

Adrenalinová jízda po rozvrácené Americe s Kirsten Dunst v roli válečné fotografky vypráví o ničivé „druhé americké občanské válce“. Americká vláda vede boj proti separatistickým „západním silám“ vedeným Texasem a Kalifornií, přičemž povstalci na Floridě se pokoušejí dobít další území.

„Paralely fiktivní a skutečné Ameriky tu nemá smysl hledat, píše Martin Mažári v recenzi, kterou zveřejníme ve čtvrtek. „Situování do velkolepých kulis supervelmoci, která v moderní historii nikdy nevedla válku na vlastní půdě, ráda se ohání bohem, vlastí a demokracií a každý druhý občan tu disponuje arzenálem menší armády, je ale prostě a jednoduše nejefektnější volba. A ruku na srdce, vidět takhle realistickou destrukci Bílého domu přeci jen působí v rozjitřené geopolitické situaci roku 2024 zase trochu jinak, než když ho v roce 1996 vyhazovali do vzduchu ufoni v klasice Den nezávislosti.“

Občanská válka (foto: Vertical)

Do českých kin vejde Občanská válka 18. dubna. Recenzi zveřejníme ve stejný den.

-red-
foto/video: © Vertical Entertainment 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast