Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ohňostroje: Silný a tragický příběh chlapecké lásky z osmdesátkové Sicílie dojímá hloubkou emocí i sdělení

Po úspěšném uvedení na loňských Mezipatrech se tehdejší zahajovací snímek Ohňostroje konečně vydává na pouť českými kiny. Na festivalu patřil snímek, čerpající z tragické sicilské události osmdesátých let k nejzdařilejším filmům tohoto ročníku.

Ohňostroje (foto: Queer Kino)

Gay romance zasazená do Itálie osmdesátých let není v queer kinematografii nic nového. Dnes již moderní klasika Dej mi své jméno z roku 2017 se také zaměřovala na milostné vzplanutí dvou mladých mužů. Ohňostroje zaměňují severní Itálii za rozpálenou Sicílii, a rodinnou pohodu intelektuálů za drsnou chudobu. Gianni (Samuele Segreto), který je šikanován za svou sexualitu, pozná stejně starého Nina (Gabriele Pizzurro) během dopravní nehody. Přestože se oba zpočátku snaží udržovat svůj vztah na čistě přátelské úrovni, jejich vzájemná přitažlivost rychle přeroste v románek. Tomu však nepřeje nejen silně homofobní sicilská společnost, ale ani jejich vlastní konzervativní rodiny.

Láska i těžký život na Sicílii

Pro svůj debut se italský herec Giuseppe Fiorello nechal inspirovat skutečným příběhem a vcelku logicky tak do snímku vtěsnal naturalistické prvky, a to především během zobrazování tvrdé práce, nedostatku peněz a z toho plynoucích životních útrap. Ačkoliv se nejedná o přelomovou či extravagantní prvotinu, Fiorello svou čistou režií a jednoduchým, lineárním stylem vyprávění předkládá umně uchopenou práci, jež má šanci zaujmout širší publikum. Přestože je ústředním tématem láska dvou chlapců, za nejzdařilejší scény lze považovat vykreslení života na Sicílii na začátku 80. let minulého století. Ať už se jedná o bezcílné vysedávání v hospodě, fanatické fandění fotbalových fanoušků či pomalé plynutí týdnů a měsíců na venkově, Fiorello obratně mapuje různorodou atmosféru – úsměvně, cynicky, nostalgicky i varovně.

Vynikající představitelé hlavních rolí

Velkou oporou je Fiorellovi i herecký ansámbl. Gabriele Pizzurro a Samuele Segreto jsou v rolích mladých milenců uvěřitelní, místy ještě sympaticky neobratní a z jejich výkonů nikdy nesálá neupřímnost. I herecké obsazení rodin Nina a Gianniho je velice silné, obzvláště Simona Malato a Fabrizia Sacchi v rolích matek dokážou komplikované emoce vyjádřit několika pohledy či gesty a obě dodávají filmu hlubší, dospělejší rozměr.

Ohňostroje (foto: Queer Kino)

Varovný výstřel Ohňostrojů

I když jsou 80. léta již dávno za námi, Ohňostroje slouží jako varovný výstřel – ve svém finále bolestně připomínají, že k plnohodnotné toleranci, akceptaci a rovnocennosti LGBTQI+ komunity vede ještě dlouhá cesta.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
4

Ohňostroje (2023)

Přestože snímek Ohňostroje nepřináší žádné výbuchy filmařské fantazie, sílu a působivost emočních explozí bublajících těsně pod povrchem mu nelze upřít.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: © Queer Kino, Mezipatra 2024

Ohňostroje
Stranizza d’amuri
Drama / Romantický
Itálie, 2023, 134 min
Režie: Giuseppe Fiorello
Scénář: Andrea Cedrola, Carlo Salsa, Giuseppe Fiorello, Josella Porto
Kamera: Ramiro Civita
Hrají: Gabriele Pizzurro, Samuele Segreto, Fabrizia Sacchi, Enrico Roccaforte, Simona Malato, Sebastiano Tinè, Giuditta Vasile

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast