Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJDOJEMNĚJŠÍ ANIMÁK ROKU? UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER ROZZUM V DIVOČINĚ?

Odešel Jan Kačer, významná postava filmové nové vlny, divadla i režie

Zemřel Jan Kačer, bylo mu 87 let. Významná tuzemská herecká i režijní veličina a nepřehlédnutelná, charismatická osobnost patřila k hvězdám nové vlny československého filmu. Byl také významným divadelním režisérem. V šedesátých letech byl doslova velkou filmovou hvězdou. To se mu nakonec stalo v době normalizace osudným. Musel odejít z divadla a ze dne na den přestal být obsazován ve filmu i televizi.

Jan Kačer ve svém posledním filmu MOC (2023)

Úctyhodný charakter a charisma

V rámci televizní a filmové tvorby si ho diváci pamatují z komedie Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, dramatu Smrt si říká Engelchen, z Vláčilova snímku Údolí včel nebo nemocničního dramatu Operace mé dcery.

V televizi zaujal v sedmdesátých letech velmi zapamatovatelnou rolí ve čtyřdílné adaptaci klasiky Jana Eyrová po boku mladičké Marty Vančurové. Výraznou roli ztvárnil i v často reprízované vánoční komedii Marie Poledňákové Kotva u přívozu.
Jeho charismatický vzhled ho na plátnech i televizi předurčoval k častým ztvárněním různých lékařů, primářů, šlechticů či výše postaveným charakterům.

Objevil se také v řadě televizních pohádek a v posledních letech se dokonce nechal přemluvit i k účasti v komerčních seriálech (Velmi křehké vztahy, Rodinná pouta, Ordinace v růžové zahradě).

Jana Eyrová – Marta Vančurová a Jan Kačer (1972)

Točil do pozdního věku

Na plátnech se naposledy významně etabloval v komedii Chata na prodej (2018), kde exceloval v roli dědečka po boku Ivany Chýlkové a Davida Vávry, naposledy se pak objevil ve slovenském thrilleru Moc (2023).

Úspěch i represe

V polovině šedesátých let patřil k zakládajícím členům pražského Činoherního klubu. Prosadil se jako skvělý režisér, adaptoval především ruskou klasiku (Revizor, Višňový sad, Na dně, Strýček Váňa). Nakonec musel ale z divadla v rámci normalizace odejít.

V sedmdesátých letech dostával herecké příležitosti ve filmu velmi výjimečně, dovoleno mu bylo točit převážně na Slovensku.

Angažoval se v Nadaci Charty 77, vstoupil i do politiky. Dlouhá léta byl společně s Martou Kubišovou a Táňou Fischerovou průvodcem tradičních Adventních koncertů České televize.

Marta Kubišová, Jan Kačer a Táňa Fischerová – Adventní koncerty ČT

Kačer obdržel z rukou prezidenta republiky medaili Za zásluhy v oblasti kultury a Řád Tomáše Garriguea Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Manželkou Jana Kačera byla významná česká herečka Nina Divíšková, spolužačka z DAMU i kolegyně z Činoherního klubu. Jan Kačer měl tři dcery.

-red-
foto/video: © CinemArt, Česká televize, archiv 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast