Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJDOJEMNĚJŠÍ ANIMÁK ROKU? UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER ROZZUM V DIVOČINĚ?

Zápisník alkoholičky: Výkon Terezy Ramby láká do kin na Svátkovu novinku (trailer)

V polovině července zamíří do kin film Zápisník alkoholičky režiséra Dana Svátka, který se vrací k tématu pití a alkoholu. Tentokrát z pohledu ženské závislosti. A stejně jako v případě tragikomedie Úsměvy smutných mužů, vychází ze skutečných prožitků. Ty na svém blogu Zápisník alkoholičky sdílela Michaela Duffková, která za svou autentickou zpověď získala cenu Magnesia Litera. Titulní roli ztvárnila Tereza Ramba. Podívejte se na právě zveřejněnou ukázku.

Mladá, krásná a úspěšná žena se vdá, stane se maminkou a plánuje si budoucnost. Vlastně jí nic nechybí, občas si dá jednu skleničku, někdy i dvě. A pak už opravdu poslední. A pak se najednou ocitá úplně na dně. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Hlavní hrdinka se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu.

Tereza Ramba a Miloslav König ve filmu Zápisník alkoholičky

Ramba se hodně rozmýšlela, zda roli vzít

Jak snadné je propadnout závislosti, jak těžké si ji připustit, a ještě těžší se z ní dostat. Zápisník alkoholičky nabízí otevřenou a upřímnou filmovou zpověď abstinující alkoholičky a pohled na alkoholismus žen. „Musím říct, že jsem hodně rozmýšlela, jestli roli vzít, hlavně kvůli dětem. Když jsem dostala scénář s tím, že bych to rozhodně měla hrát, úplně jsem se vyděsila. Necítila jsem se ještě připravená na takový ponor. Dá se říct, že jsem si od prvního porodu vybírala pozitivnější témata,“ popisuje Tereza Ramba svoje seznámení s rolí. „Ale nakonec jsem po veliké rodinné poradě a po pečlivém uvážení zjistila, že mě to šíleně láká. Teď zpětně jsem za to rozhodnutí vzít tenhle projekt neskutečně vděčná. Je to masakr, ale občerstvilo mě to, otevřelo to ve mně spoustu témat.“

Přišla o vlasy

Upoutávka ukazuje, že v určitý moment musela Tereza Ramba obětovat své vlasy, aby spolu se svou postavou prošla dramatickou proměnou.

Vůbec se mi zbavit vlasů nechtělo, ale cítila jsem, že je to potřeba. Dan je úžasný režisér. Netlačí na vás, ale v podstatě vždycky dostane, co chce. Já byla šťastná, že mi vlasy konečně dorostly, ale zároveň je pro mě práce důležitější než paráda, to je asi jasný.

Tereza Ramba
Tereza Ramba v Zápisníku alkoholičky

Není to ojedinělý příběh

Podobný příběh zažívá dnes překvapivě mnoho žen, většinou v tajnosti. Autorka blogu a knižní předlohy Michaela Duffková našla odvahu o své závislosti veřejně mluvit. „Pro mě je ten film ještě něco jiného než pro diváka. Když ho vidím, vrací mě to do všech těch událostí. Je to těžké, ale ve chvíli, kdy mě to jako člověka, o kterém to je, do těch situaci vrací, je to ukazatelem toho, jak moc je ten film dobře udělaný a autentický. Terka podala tak uvěřitelný výkon, že i moje rodina mě v ní viděla,” říká k filmu Michaela Duffková.

Režisér Dan Svátek s Terezou Rambou

Terezu jsem, vzhledem k tomu, jak byla v roli přesvědčivá, každý den na place podezříval, že někde tajně doplňuje hladinu alkoholu v krvi,“ uvádí se smíchem režisér Dan Svátek a už bez nadsázky dodává: „Ne, vážně, z Terky jako herečky jsem nadšený. Talent je jedna věc, ale přístup je neméně důležitý. Když už se pro tu roli rozhodla, věděla, že do toho dá všechno. Nejen mentálně, ale také co se týče organizace jejího života během natáčení i následků po skončení natáčení – ať už fyzických, nebo psychických. V určitý moment Tereza zjistila, že je potřeba pro tu roli obětovat maximum. A to se režisérům nestává každý den, to mi věřte.“ 

Ve filmu dále hrají Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes nebo Barbora Lukešová.
Zápisník alkoholičky vstoupí do kin 11. července 2024.

-red-
zdroj: Eva Albrechtová
foto/video: © Bontonfilm, Nicola Šnajdrová 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast