Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FESTIVAL NEJHORŠÍCH A BIZARNÍCH FILMŮ PRÁVĚ PROBÍHÁ V PRAZE. O FESTIVALU NARUBY VÍC TADY.

Sloní muž se vrací do kin, připomene předpojatost vůči odlišnostem

Do kin se od čtvrtka pouze na dva týdny vrací Sloní muž v nové 4K digitálně restaurované verzi. Slavný film režiséra Davida Lynche na motivy skutečných událostí obdržel osm nominací na Oscara, získal skvělé ohlasy u diváků i kritiků a celospolečensky poukázal na předpojatost vůči odlišným lidem.

Sloní muž je britsko-americké filmové drama z roku 1980 režiséra Davida Lynche. Děj filmu je postaven na reálné postavě Josepha Merricka, deformovaném muži žijícím ve viktoriánském Londýně. Josepha Merricka (ve filmu nazývaném John) si zahrál John Hurt a v roli lékaře sira Fredericka Trevese (na základě jehož knihy – a knihy Ashleyho Montagu byl vytvořen scénář) se objevil Anthony Hopkins.

Sloní muž

Mladý lékař Frederick Treves (Anthony Hopkins) nachází v kabaretním cirkusu viktoriánského Londýna tělesně silně deformovaného muže. Jmenuje se John Merrick (John Hurt) a je předurčen k degradovanému životu jako cirkusová atrakce. Treves v něm přes jeho děsivý handicap vidí inteligentního a citlivého člověka. Ačkoliv Merricka vyléčit nelze, pokouší se jej Treves zachránit z bídy a dopřát mu plnohodnotný a důstojný život…

Ve Sloním muži šlo o sblížení publika s nestvůrou, aby zmizela nestvůra a objevil se člověk.

David Lynch

Film poukazuje na předpojatost proti „jiným“ lidem, jako byl právě Merrick, ve společnosti a vyzývá k akceptování takovýchto odlišností. Oproti reálným základům příběhu se v některých případech děj odchyluje k fikci.

Tento černobílý expresionisticky laděný snímek byl úspěšný jak u odborné kritiky tak diváků. Byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší film a zapříčinil také vznik kategorie Masky v budoucích oscarových kláních.

-red-
foto/video: © Pannonia Entertainment 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast