Recenze | MUŽ Z OCELI je to nejlepší ze Snydera i Nolana

Restart nejslavnější komiksové postavy si zaslouží ten nejlepší tým. Zack Snyder je vizuálním kouzelníkem, Nolan totéž v bleděmodrém, ale zde funguje jako producent a původce námětu nového Supermana. Autorem scénáře je David S. Goyer, skvělého scénáře…

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli je od začátku podívanou nabitou akcí. Poprvé v historii adaptací slavného komiksu Jerryho Siegela z roku 1938 nám filmoví adaptátoři blíže představují planetu Krypton a její obyvatele. Sice těsně před pádem, ale přesto je tahle návštěva velký zážitek. Především díky Russellu Crowovi (Jor-El), který nejen svým akčním výkonem dokazuje, že ještě nepatří do starého železa.
Na Kryptonu se také seznamujeme s hlavním padouchem Zodem v podání Michaela Shannona.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Clark Kent – Kal-El je v novém Supermanovi mnohem lidštější postavou než by se mohlo na první pohled zdát. Američtí tvůrci mají v posledních letech v případě notoricky známých postav v slavných sériích potřebu polidštit své hrdiny a do vínku jim dát vlastnosti, které je srazí z božského piedestalu. (Skyfall, Temný rytíř, Iron man 3)
Totéž udělal Nolan se scenáristou Goyerem.

Clark je chvílemi nerozhodný. Má v sobě spoustu pochybností pramenících z toho, že vybočuje z řady. Jeho rodiče ho kvůli jeho schopnostem od malička nutí k extrémní zodpovědnosti.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Složitý ale přesto láskyplný vztah s otcem Jonathanem Kentem (Kevin Costner) vyvrcholí fatální příhodou, která bude mít na život Clarka Kanta zásadní vliv. Tady se příběh poprvé odchyluje od klasické linie, tak jak ji známe. A těch rozdílných momentů, které vedou nakonec ke stejnému cíli je ve scénáři mnohem víc.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Tvůrci zachovali základní atributy příběhu, ale vydali se mnohem zajímavější cestou, která nakonec Supermana dovede ke Clarku Kentovi přes poznání své pravé identity Kal-Ela. Takže tam, kde příběh Supermana obvykle začíná (Daily Planet) v Muži z oceli končí. Ostatně s Lois Laneovou (Amy Adams) Clarka od počátku pojí jasný vztah. Žádné pitomosti ve stylu: vezmu si brýle, ulíznu si vlasy a nikdo mně nepozná, se už nekonají.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Vychází to také z faktu, že se Nolanovi muži příběh rozhodli vyprávět v kontextu současnosti. Film se tedy odehrává v dnešním přetechnizovaném světě s internetem, mobily a nejmodernějším zbraňovým arzenálem. Superman tak prošel celkovou modernizací. Charakterem počínaje a superoblekem konče.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Ten už nespíchla na šicím stroji milovaná nevlastní matka Martha Kentová (Diane Lane). Clark ho nachází v objevené kryptonské lodi. Zajímavé je, že superhrdina poprvé přišel o své mnohdy zesměšňované červené slipy. Ovšem vizuálně je to jen ku prospěchu věci.

Henry Cavill k přerodu Supermana říká:

Všechno v určitém stadiu roste a vyvíjí se a podle mě je tato současná verze dalším stádiem evoluce. Pokud si přečtete komiksy, které DC vydalo před několika lety, zjistíte, že to dělali také – i když snad jinak než Zack, Chris a David – Supermanův oblek se od původního naprosto liší a také se trochu změnil jeho postoj, ale stále tam najdete jisté charakteristické znaky. Je to vývoj směrem k modernímu divákovi.

 

První uveřejněné foto z filmu Man of Steel

První uveřejněné foto z filmu Man of Steel

Sám Cavill je pro start nové série (Warner Bros. před pár dny už oznámili dvojku) požehnáním. Na svůj věk je velmi zralým hercem s širokou škálou hereckého projevu. Povahově zajímavý je i jeho Clark/Kal-El. Obdařený velkým charismatem, který je herci vlastní a v neposlední řadě nezbytnou horou svalů.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Henry Cavill prošel při fyzické přípravě na roli velmi tvrdým tréninkem. Ostatně na to už jsou Snyderovi herci zvyklí. Gerard Butler (300: Bitva u Thermopyl) by o tom mohl vyprávět.
Každopádně výsledek je ve všech směrech nad očekávání.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Velmi nápadité jsou kostýmy Kryptoňanů, technické výdobytky jejich civilizace a vůbec celkový vizuál legendární planety. Výprava je neskutečně rozmáchlá a bohatá.

Muž z oceli (foto z natáčení)

Muž z oceli (foto z natáčení)

Téměř apokalyptické trikové scény v Metropolisu jsou bez nadsázky dechberoucí. V Imaxu, kde probíhala novinářská projekce bylo navíc vše ještě umocněno. Obří plátno a 3D efekty tak tvoří skutečný epic zážitek.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Hans Zimmer je opět geniální a jeho soundtrack s lehce zapamatovatelným hlavním motivem už jsem ve svém ipodu protočil do této chvíle šestkrát.

Snyder nakonec film natočil klasickou 2D technologií místo nativního 3D. Režisér chtěl film realizovat klasickou cestou a teprve posléze převést film do 3D v postprodukci. Umožnilo mu to použít poctivou filmařinu včetně ručních kamer a film je tak realističtější a intimnější.

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Muž z oceli (foto: Warner Bros.)

Zajímavé je, že film se samotným jménem Superman šetří. Ve filmu padne naplno pouze jednou. Tento fakt ostatně charakterizuje celý film. Některé věci jsou pouze naznačeny a připraveny pro budoucí pokračování.

Muž z oceli

Muž z oceli

To ale neznamená že by Muž z oceli snad byl jen pouhým rozjezdem. Je to snímek nabitý akcí, emocemi, nabízí klasický příběh, ale překvapuje i mnoha novinkami, dalšími dějovými liniemi a novým náhledem na tolikrát zpracované téma.

Na nového Supermana jsem šel s mírnou obavou, ale velmi natěšen. Když jsem po první půl hodině pochopil, že obavy byly zbytečné, uvolnil jsem se a dalších 120 minut filmu si plně vychutnal.

hodnocení 90

Akční scény jsem sledoval s otevřenou pusou a usmíval se jako malý kluk. Dojemné okamžiky jsem tentokrát prožil a neměl jsem tendenci je zesměšňovat. Po skončení jsem si uvědomil, že jsem dostal to nejlepší ze Snydera i Nolana.
V to jsem ostatně před projekcí tajně doufal.

-MS-, -AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: WARNER BROS, SYNCOPY © 2013 Man of Steel is a 2013 American superhero film directed by Zack Snyder, produced by Christopher Nolan, and scripted by David S. Goyer. It employs non-linear storytelling. Based on the DC Comics character Superman, the film is a reboot of the Superman film series that portrays the character’s origin story. Man of Steel is intended to launch a shared fictional universe of DC Comics characters on film.

Muž z oceliicon_csfd
Man of Steel
Muž z ocele
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA / Kanada / Velká Británie, 2013, 143 min

Režie: Zack Snyder
Scénář: David S. Goyer
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Diane Lane, Kevin Costner, Michael Shannon, Dylan Sprayberry, Antje Traue, Harry Lennix, Christopher Meloni, Julia Ormond, Laurence Fishburne, Michael Cerveris, Rebecca Buller, Ayelet Zurer, Keke Palmer, Michael Kelly, Richard Schiff, Tahmoh Penikett, Joe Minoso, Mackenzie Gray, Christina Wren

Plakát muž z oceli