Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Recenze | STÁŽISTI jsou především zajímavou exkurzí do Googlu

Na světě je jen pár komerčních společností, které pokud jsou zmíněny ve filmu, obecně se to toleruje a divák to nevnímá jako prvoplánovou reklamu. Jsou totiž samy o sobě symboly popkulturní společnosti. Google určitě patří v posledních letech k těm nejsklonovanějším. Není to jen proto, že s Googlem většina z nás přichází, ať už chce nebo ne, denně do styku. V komedii STÁŽISTI se ukazuje, že je i zajímavým zaměstnavatelem. Fenomén „Googláků“ je už několik let synonymem pro přátelský a neformální firemní a komunikační styl. To je také základní kámen námětu Stážistů.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Dva obchodní zástupci a dlouholetí kamarádi Billy (Vince Vaughn) a Nick (Owen Wilson) byli prodejci luxusních hodinek. Jejich kariéru ale pohřbil současný přetechnizovaný svět. Ocitnou se přes noc na dlažbě a musí svou situaci řešit. Oba už nepatří k nejmladším a nikdo o ně dvakrát nestojí. Billy se dozví o náboru stážistů do Googlu. Pokud se oba pánové přiřadí k 5 procentům nejlepších, získají v internetovém gigantu nabídku trvalého zaměstnání.

Na otázku „Kolik za tu obří reklamu proboha Google zaplatil?“ odpovídám -nic-. Opravdu nic, alespoň dle dostupných vyjádření gigantu z Mountain View v Silicon Valley a tvůrců filmu. Firma se koneckonců stala během posledních let standardní součástí života světové populace, která používá počítač, mobil či tablet. Minimálně pro populaci 15 – 35+.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Určitě jste slyšeli o zaměstnanecké politice internetového leadera. Pro většinu běžných zaměstnanců nepředstavitelné benefity, odpočinkové zóny, neformální oblečení a jednání, jídlo a pití v práci zdarma, pravidelný odpočinek a relaxace atd. No není to sen? Pochopitelně že ano.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Pozadí vnitřního chodu tohoto fenoménu dneška je základem většiny humorných scén napsaných ve scénáři této netypické komedie. Na Googlu to celé stojí. A také na generačním střetu. Většina humorných situací vychází z nedorozumění, konfliktů a trapných momentů.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Bohužel se některé gagy míjí účinkem. Obzlášt ve chvílích, kdy se Vaughn a Wilson pitvoří jako před lety. Už jsou ale věkově trochu dál (nebo bych to u nich alespoň očekával) a ani jednomu z nich tohle „sandlerovství“ nesluší.

Naproti tomu je tu několik scén, které jsou vyloženě k popukání. Nevyrovnanost scénáře tak zvedá pouze originální nápad a prostředí, které bude jistě atraktivní pro geeky celého světa. Ti pravděpodobně filmu nedovolí klesnout ke dnu návštěvnosti.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Stážisti jsou mimo jiné i vstupenkou do útrob firmy, která zajímá svět. Pouze cenu za lístek do kina budete muset minout, abyste zavítali na poměrně rozsáhlou exkurzi do sídla zaměstnavatele snů…

hodnocení 60

Recenze napsána v Google dokumentech na tabletu s androidem, trailer uložen na YouTube. Sdílíme na google+ :-)

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: CinemArt © 2013

Stážistiicon_csfd
The Internship
SK název Stážisti
Komedie
USA, 2013, 119 min

Režie: Shawn Levy
Scénář: Vince Vaughn
Kamera: Jonathan Brown
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rose Byrne, Will Ferrell, Dylan O´Brien, Joanna Garcia Swisher, Tobit Raphael, Max Minghella, Josh Gad, Jessica Szohr, Tiya Sircar, Anna Enger, Josh Brener, Troy Faruk, John Goodman

Stazisti_poster_A1-page-001

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast