Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | 300: Vzestup říše – Eva Green přerostla i svalovce

A je to tu. Do kin vchází vymodlené pokračování legendárního filmu Zacka Snydera 300: Bitva u Thermopyl. U dalšího filmu zůstal Snyder jako producent a scénárista, režie byla svěřena zatím nepříliš známému Noamu Murromovi. Výsledek je lepší, než jsme doufali. Zůstal dech beroucí vizuální styl, přibyla epika a jedna fatální žena, která tomu všemu vládne…

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

300: Vzestup říše vlastně není pokračování v pravém slova smyslu. Není to ale ani prequel (předpokračování). Film se totiž odehrává před slavnou bitvou u Thermopyl, během ní a po ní. Narozdíl od “jedničky” nás Vzestup říše bere především na moře. V burácejících vlnách mezi sebou svedou bitvu Řekové a Sparťané s Peršany.

Themistokles (Sullivan Stapleton) čelí mstivé Artemisii (Eva Green), která velí Xerxovu (Rodrigo Santoro) válečnému loďstvu. Themistokles ví, že jedinou možností jak Xerxe porazit, je sjednotit Řecko.

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

Ve filmu se znovu objeví i Lena Headey v roli spartské královny Gorgo i další postavy z původního filmu.
Obvyklý strach z “dvojek” byl v případě 300 násobený. Film totiž před osmi lety odstartoval do té doby nevídaný vizuální styl. Mnozí se ho snažili všemožně napodobit, ale originál zůstal jen jeden.

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

Nyní tedy, téměř po deseti letech dostáváme vizuálně úchvatnější a technicky dokonalejší pokračování. Na plátně se opět skví skvěle vysoustruhovaná válečnická těla, která na tento typ filmu přilákají svorně všechny divácké kategorie. Tenhle akční odvaz chtějí vidět děti, muži, ženy, homosexuálové. Pro každého mají tvůrci něco.

Vzestup říše má proti jedničce mnohem epičtější ráz. Odehrává se v nespočtu zajímavějších prostředí. Bitva u Thermopyl místy působila komorněji. Toho se u pokračování bát rozhodně nemusíme. Jedná se o velkofilm se vším všudy. Velkolepá válečná loďstva, choreografie bojů, hektolitry digitální krve, huge muscles a proklatě sexy Eva Green.

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

Její Artemisia ostatně převzala otěže Gerarda Butlera. Je to právě ona, kdo dodává Vzestupu říše potřebné charisma a osobnost. Sullivan Stapleton (Themistokles) je sice sympaťák, ale Butlera plnohodnotně nenahradil. Minimum prostoru dostal oproti očekávání Xerxes (Rodrigo Santoro).

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

300: Vzestup říše (foto: Warner Bros.)

CZ Pub Title Treatment CZ 3PRQDozvíme se sice, jak se z obyčejného prince stal “bůh”, dokonce ho uvidíme ještě jako vlasatého a vousatého mladíka. Tím to ale končí. Veškerou moc soustřeďuje reálně ve svých rukou admirálka Xerxova loďstva Artemisia. Naproti tomu vdova po Leonidasovi, královna Gorgo je asi nejslabším článkem v jinak funkčním řetězu. Její vztek nepůsobí příliš důvěryhodně a dialogy mezi ní a Themistoklesem jsou asi to nejslabší, co snímek nabízí.

Fotogalerie (ovládat můžete šipkami po najetí na fotografii)

Ale zpátky ke chvále. Díky tomu, že se nejedná o pokračování v pravém slova smyslu, můžou jít na Vzestup říše i diváci, kteří první film neviděli. Všechny důležité informace totiž dostanou během druhého filmu. I když osobně nevěřím, že někdo takový existuje. 300: Vzestup říše je velmi agresivní, epický, vizuálně úchvatný. Je dynamičtější a mnohem rozsáhlejší než Bitva u Thermopyl. Potřebujete ještě nějaký další důvod, proč vyrazit do kina?
[usr 8]
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Warner Bros., © 2014

 

300: Vzestup říše
300: Rise of an Empire
Akční / Drama / Válečný
USA, 2014, 102 min
Premiéra: 6. 3. 2014 (Warner Bros.)
Film je uváděn ve verzi 2D, 3D a Imax 3D

Režie: Noam Murro
Scénář: Kurt Johnstad, Zack Snyder
Kamera: Simon Duggan
Hrají: Lena Headey, Eva Green, Rodrigo Santoro, Sullivan Stapleton, David Wenham, Jack O’Connell, Hans Matheson, Callan Mulvey, Andrew Tiernan, Mark Killeen, Ashraf Barhom, Luke Roberts, Yigal Naor, Wayne Dalglish, George Georgiou, Peter Ferdinando, Julian Stone, Andrei Claude

 

300: Vzestup říše plakát

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast