Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Recenze | Kreativní dokument o zneužití vědy nacisty – Eugéniové

Ve vybraných kinech po celé republice je od čtvrtka nový dokument Pavla Štingla Eugéniové. Film, který kombinuje archivní historické záběry s dotáčkami a nápaditou animací byl úspěšně promítán na několika festivalech. Film se zamýšlí nad vědou zvanou Eugenika, která se zabývá cílevědomým šlechtěním lidského rodu. Ačkoliv je tato věda a myšlenky s ní spojené známa již několik století, nechvalně ji proslavilo nacistické Německo, které na ní postavilo základy svého zrůdného systému.

Eugéniové (foto: A-Company)

Eugéniové (foto: A-Company)

Eugenika měla spasit lidstvo před vážnými genetickými zátěžemi. Svou kariéru s ní spojila řada vzdělanců vysokých akademických parametrů, kteří se rozhodli hodnotit, co je v přírodě trend lepší a co horší, co je krásné a co ošklivé, a co tedy je třeba podpořit a co evolučně přibrzdit. Po druhé světové válce byl pojem eugenismus téměř vymazán ze slovníků všech jazyků světa. Nacistická ideologie využila vědu pro selektivní kritéria dokonalého národa příští tisícileté říše.

Eugéniové (foto: A-Company)

Eugéniové (foto: A-Company)

Ty horší likvidovala či zbavila práva na existenci ve svém prostoru, handicapované hubila, sedmdesát milionů obyvatel východní Evropy určila pro otrocké práce, třicet procent německého národa bylo třeba vyčistit. Ne politici, ale vědci určovali tato kritéria. Někteří dokonce v Praze. Animace dostal na starost Zdeněk Durdil. Literární komentář upravil spisovatel Patrik Ouředník převážně z textu své úspěšné publikace Europeana.

Německu a nacistickému zneužití této vědy se věnuje převážná část dokumentu. Pavel Štingl se netají tím, že chtěl informace zprostředkovat i lidem, kteří nejsou obvykle fandy historických dokumentů.
Forma, kterou režisér zvolil je velmi funkční. Excelentní animace vhodně doplňuje fakta i archivní záběry a umocňuje tak divákův zážitek a emoce, které téma přirozeně jitří.

Eugéniové (foto: A-Company)

Eugéniové (foto: A-Company)

V 76 minutách získáme o Eugenice poměrně jasnou představu, včetně pojednání o tom, jakým způsobem s ní Nacisté pracovali.
Vznikl velmi kreativní a neotřelý dokument. Dovedu si představit jeho následný úspěšný prodej do zahraničí.
[usr 8]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: A-Company Czech

Eugéniové
Dokumentární
Česko / Slovensko, 2013, 76 min
Premiéra: 3. dubna 2014 (A-Company)

Režie: Pavel Štingl
Scénář: Pavel Štingl
Kamera: Miroslav Janek

Eugéniové

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast