Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Do kin přichází dva festivalové klenoty z Varů – Chlapectví a Zázraky

Pozdní ozvěna karlovarského a canneského festivalu dorazí zítra do našich kin. Dva mimořádné filmy, z nichž ten první si s sebou nese i punc naprosté výjimečnosti. Film Richarda Linklatera Chlapectví se totiž natáčel plných dvanáct let. Každý rok se jeho tvůrce věnoval natáčení jiné části příběhu dospívání jednoho chlapce. Není to ale časosběrný dokument. Jedná se o klasický hraný film ve kterém mladý herec Ellar Coltrane (Mason) dospívá před divákovýma očima. A samozřejmě před kamerou stárnou i ostatní herci včetně Ethana Hawka či Patricie Arquett.

Banner_KV_hlavní strana1

Chlapectví (Boyhood)

A není to jen změna v chlapcově vzhledu a jeho náhledu na svět. Změnou prochází i svět všude kolem. Mění se technologie, literatura, hudba, slovní projev.

Chlapectví (foto: Cinemart)

Chlapectví (foto: Cinemart)

Linklater jde za hranice filmu jako takového, nebo jinak – dokáže využít toto médium originálně a na sto procent. Dokonce i filmový materiál a výsledná postprodukce jednotlivých let se mění v průběhu času. I to napovídá, jak se svět v relativně krátké době mění.
Ale čím je Chlapectví nejcennější? Jednoznačně trpělivostí a promyšleností Linklaterova projektu. Není tu nic vyloženě dramatického, ale díky velkorysé stopáži je tu zachyceno množství jindy prchavých momentů, které zde vyniknou v celé své kráse.

Zázraky (Itálie, 2014)

Příběhem rodiny, která se proti vůli živitele účastní bizarní zemědělské televizní soutěže zaujala Alice Rohrwacher několik světových festivalů. Film na pozadí bizarní akce odhaluje na příkladu dospívající Gelsominy, jaké to je, žít v dnešní době na odlehlém statku kdesi na italském venkově. Otec je navíc mírně despotický a maximálně prosazuje způsob života souznící s přírodou. Pro celou rodinu je televizní soutěž vytržení z běžné reality, které je pro všechny maximálně osvěžující, ačkoliv silně narušuje otcovy představy o fungování farmy.

Zázraky (foto: Aerofilms)

Zázraky (foto: Aerofilms)

Film způsobem zpracování místy silně připomíná kombinaci dokumentu a naléhavého dramatu, někdy dokonce velmi absurdní komedie. Bezútěšnost, napětí, naděje a absurdita. To vše jsou Zázraky.

Zázraky (foto: Aerofilms)

Zázraky (foto: Aerofilms)

připravil: AC, totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms, Cinemart © 2014

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast