Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Viděli jsme v IMAX preview Doctora Strange – vyrazilo nám dech!

Komiksovky Vám za chvilku potečou i ušima. Do party superhrdinů ze stáje Marvelu přichází Doctor Strange. A přináší magii, mnohovrstevnatý vesmír a nadpřirozenou energii. Měli byste být 27. října u toho?

Doctor Strange (foto: Falcon)

Doctor Strange (foto: Falcon)

Doctor Strange bude v pořadí SEDMÝM komiksovým filmem letošního roku. To je, jen mezi námi, dost šílené číslo. Poptávka po rozpohybovaných obrázkových sešitech však zatím neutichá, a tak nám největší studia naplánovali výhled premiér až do roku 2022. A to je snad ještě šílenejší. Po rozporuplně rozjetém filmovém vesmíru konkurenční stáje DC, v čele s Batmanem Bena Afflecka, Marvel zařazuje pětku a představuje dalšího nového hrdinu. A mimoto od příštího roku začne uvádět rovnou tři premiérové filmy za sezónu. V roce 2017 to budou Strážci Galaxie vol.2, nový Spider-Man a třetí pokračování Thora.

Zpět ke Stephenovi Strangeovi. Než se stane mocným mágem, musí si projít menší očistou. Je totiž uznávaným, ale také arogantním neurochirurgem, kterému bohatství a sláva malinko stouply do hlavy. Jednoho krásného dne se hrozivě vybourá ve své nadupané káře, a nevratně si poškodí ruce. Je tedy vyřazen z provozu běžného života a veškeré své jmění začne cpát do možnosti se nějakým způsobem uzdravit. Toto hledání jej zavede i na cestu alternativní medicíny a tady potká Prastarou -v podání Tildy Swinton. Cesta za skutečným poznáním začíná.

Benedict Cumberbatch se od Marvelu nechal lanařit celkem dlouho. Jistě si vzpomínáte, když před pár lety kolovaly drby, a o Strangeovi se mluvilo v souvislosti s Juaquinem Phoenixem. Fanoušci si ale vysnili Benedicta a tak nakonec role připadla jemu. Režijních otěží se chopil hororový Scott Derrickson, (V moci ďábla) a hlavního záporáka nafasoval Mads Mikkelsen. Pak natáčení odstartovalo.

Doctor Strange (foto: Falcon)

Doctor Strange (foto: Falcon)

Dojmy z projekce Doctor Strange IMAX ukázka

15 minutový klip se promítal v IMAX Praha v úterý večer pouze jednou a vidělo ho kromě pozvaných novinářů 363 diváků, kteří o vstupenky soutěžili prostřednictvím médií. Pražské kino IMAX bylo jedním z mála na světě, kde se tato ukázka promítala. A vyrazila nám dech. Vizuálně se sice inspirovala jinde – od Interstellaru přes Počátek, Matrix či Vesmírnou odyseu až k herní pecce Portal. Jsou to ale jen prostředky pro vyjádření příběhu postavy, jejíž kořeny sahají až k roku 1963. Už tehdy Strange lámal realitu a proskakoval portály. Nebojte se, že by snímek nepřinesl nic nového. Ukázka nabídla takové vizuální výjevy, které jsem skutečně ještě NIKDY neviděl a nemůžu se dočkat, jak to celé zapadne do výsledného celku. Mírné obavy však mám z možné přeplácanosti. Přeci jenom se jedná o origin nové postavy a těžko soudit, jestli se všechny trikové orgie dostatečně vysvětlí nebo budou sloužit jen jako atrakce. I kdyby, vypadá to skvěle. Na ploše 15 minut tvůrci neprozradili takřka nic o příběhu, jen vrstvili jeden neuvěřitelný obraz za druhým. I Derrickson sem propašoval něco ze své hororové minulosti (ty RUCE!) a vše působí dojmem jisté originality, což je u mašinérie jménem Marvel, čirý zázrak. Humor byl v ukázce zastoupen také. A měl docela grády. Díky bohu žádné trapnosti. Z výsledného celku můžeme být nadšení, ale můžeme se také krutě spálit. Přál bych si to první. Strange na to má. A já se po dlouhé době opět těším na komiksový film. IMAX bude v tomto případě povinností!
Dojmy z prodloužené ukázky: 85%

Doctor Strange by se měl v roce 2019 připojit k Avengers, uvidíme, jak vedle ostatních hrdinů bude fungovat. Ve svém samostatném filmu však působí uvěřitelně a to tak, že vlastně na zbytek Avengerů ani nepomyslíte.

Začínáme se těšit. I přes počáteční obavy. Doctor Strange má obrovský potenciál stát se diváckým hitem a nebýt jen chladně vykalkulovaným projektem bez duše. Prodloužený trailer nás spolehlivě navnadil a my netrpělivě pokukujeme po kalendáři. Realita se začne ohýbat 27.10.2016.

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Marvel Studios © 2016

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast