Televizní koprodukce Bůh s námi je epické drama bez ztráty historické věrnosti

Na právě probíhající soutěžní přehlídce české a slovenské tvorby Finále Plzeň je k vidění v předpremiéře další koprodukční historický film České televize. Historické drama Bůh s námi – od defenstrace k Bílé hoře. Televize se stejně jako v případě novoroční Marie Terezie spojila s rakouskou veřejnoprávní televizí ORF a přibyla ještě prestižní francouzská televize Arte.

Bůh s námi – Defenestrace (foto: ČT)

Mezinárodní koprodukční spojení samo o sobě zaručuje určitou kvalitativní supervizi. To ale není to hlavní. Technická a produkční kvalita je jedna věc, ale projekt je hlavně napsán (Pavel Kosatík) a natočen (Zdeněk Jiráský) velmi progresivně a nápaditě.

Historické drama o událostech kolem sporu české protestantské šlechty a katolického krále, defenestrace a Bitvy na Bílé hoře, které vyústily v krvavou Třicetiletou válku nabízí především zajímavé scénáristické pojetí. Nejde jen o čisté zobrazení tehdejších událostí, ale celým filmem se táhnou jako propojovací linky monology ženy Jindřicha Matyáše Thurna (Karel Dobrý), kterou ztvárnila Tereza Hofová. Krom toho, že její citované dopisy a hodnocení kroků jejího manžela slouží k orientaci diváka, napovídají leccos i z jejích následných kroků, které tato historická postava učiní.

Bůh s námi – Defenestrace (foto: ČT)

Osobní linka dvou historických postav slouží dobře, ale není středobodem filmu. Jde jednoznačně o velmi slušně napsané historické drama, které se snaží rámcově přiblížit úspěšnému projektu České století.
Historické události a souvislosti jsou vyobrazeny velmi věrně a se znatelnou péčí. Mezinárodní koprodukce tomu hodně pomohla. Vizuálně i výpravou se jedná o nadstandardní televizní dílo. Ale není to kinofilm, takže i Bůh s námi má svoje televizní limity. Ty ale tvůrci odhalili minimálně v jednom případě naprosto zbytečně. Úvodní defenestrační scéna ukazuje velmi neuměle udělaný CGI efekt. Naprosto zbytečně.
Naopak v bojových scénách je roztřesená kamera a detailní záběry několika vojáků poměrně chytrou a fungující alternativou náročných počítačových triků, které by věrné zobrazení Bitvy na Bílé hoře obnášelo.

Bůh s námi – Defenestrace (foto: ČT)

Není to nezáživné

Jde sice o zpracování zásadních historických událostí, které jsme se všichni učili ve škole, ale Jiráskému se z komplikované a možná i nezáživné dějepisné látky podařilo vytvořit epický snímek s živoucími postavami. A těch historických postav se ve filmu objeví opravdu hodně. Přesto výsledný produkt diváka nijak nezahlcuje a výrazně ho neobtěžuje komplikovanými historickými souvislostmi.

Souběžně s touto čistou dramatikou vzniká i dokudrama, kde kromě hraných pasáží vystupují i historici, kteří téma rozvádějí pro diváka toužícího po detailních informacích a souvislostech.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera - 70%
    70
  • Vizuál - 60%
    60
  • Výprava, kostýmy - 75%
    75

Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře (2018)

Bůh s námi je čistá esence veřejnoprávní služby s docela slušným diváckým potenciálem. Narozdíl od Marie Terezie akcentuje především historickou vypovídající hodnotu. Není tu tedy naštěstí ani náznak jakékoliv limonády s romantickým nádechem.

70 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto: Česká televize © 2018

Bůh s námi – Defenestrace
Historický / Drama
Česko, 2018, 75 min
Televizní premiéra: květen 2018
Režie: Zdeněk Jiráský
Scénář: Pavel Kosatík
Kamera: Michal Černý
Hudba: Jan Čtvrtník
Hrají: Karel Dobrý, Eva Josefíková, Tereza Hofová, Ondřej Malý, Štěpán Kozub, Sára Sandeva, Adrian Jastraban, Dan Dittrich, Hynek Chmelař, Pavel Dorotka

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.