Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Recenze | Alfa – velkolepý dobrodružný příběh z pravěku

Alfa je příjemné překvapení. Nijak nekomplikovaný příběh o mladém lovci, který je při lovu zraněn a ponechán svému osudu. Jeho soukmenovci ani rodiče netuší, že ještě žije. Mladík tak musí čelit při návratu domů drsné divočině. Nečekaně se mu platným společníkem stane osamělý vlk, kterého si do jisté míry ochočí. Z obou osamělců se stanou blízcí druhové, kteří společně překonají velký počet nebezpečných situací.

Alfa (foto: Falcon)

Film Alberta Hughese už od prvních vteřin nabízí akční sekvenci, která diváka dostatečně navnadí na styl a dynamiku celého snímku. Je jasné, že se tu tvůrci nerozhodli jen vyprávět jakýsi pravěký příběh o ochočení zvířete. Jde o moderní film plný momentů, které mají udržet pozornost současného diváka.
Nepřitažlivější na Alfě je vizuální stránka. Nádherně nasnímané celky plné koncertu měnících se barev, efektní západy slunce či dokonalé časosběrné přelety drony nad krajinou. Některé kraťounské sekvence podle tvůrců vznikaly až 8 měsíců. V kombinaci se 3D brýlemi, či ještě lépe na co největším plátně půjde o skutečně velkolepý zážitek. Já mám z obrazových sekvencí skvělý zážitek přesto, že nám distributor film promítl pouze ve 2D verzi. Proto si troufám tentokrát doporučit 3D brýle, protože ty by měly podle všeho posunout zážitek ještě o třídu výš. Musím ale zmínit některé nepříliš dotažené CGI sekvence se zvířaty. Zejména útok vlčí smečky nevypadá příliš dobře. Ale jinak se podařilo počítačové a reálné sekvence sladit na jedničku.

Vizuální stránku jsem tedy pochválil, ta je dokonalá. O chlup hůř je na tom scénář. Ne že by nefungoval nebo byl špatný. Vyčítám mu pouze velkou zkratku ve vztahu Kediho (Kodi Smit-McPhee) a vlka (talentovaný chovný pes Chuck plemene Československý vlčák). Na počátku, tedy po jejich setkání lne pes ke svému novému člověčímu druhovi postupně, pak se jejich vztah v tom pozitivním smyslu slova změní jako mávnutím kouzelného proutku. Na druhou stranu je to možná scenáristická úlitba faktu, že tento svého druhu epos má jen 96 minut.

Alfa (foto: Falcon)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Herecké výkony[/pullquote]Herecké výkony se dají hodnotit vlastně jen u dvou herců, přestože v první polovině filmu se na plátně objevuje přes dvacet herců. Kodi Smit-McPhee je velmi přesvědčivý a daří se mu přesvědčit diváka o svém přerodu z bázlivého a citlivého jinocha v muže, který se dovede postarat sám o sebe i o zvířecího druha. Vyzařuje zranitelost, ale i následné sebeurčení. Po celou dobu ale bez jakékoliv neúcty nebo špetky arogance. Prostě čistá mladá duše.
Mou pozornost ale už poněkolikáté uchvátil islandský herec Jóhannes Haukur Jóhannesson (Hra o trůny, The Last Kingdom, Noe). Jako Kodiho otec a náčelník kmene je famózní a jeho výkon je opět plnokrevný a uchvacující.

Alfa (foto: Falcon)

 

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Pro filmové účely vytvořený jazyk[/pullquote]Jednou z nejzajímavějších věcí celého filmu je teorie scenáristů jakým způsobem, v souladu s přírodou a tehdejšími poznatky žili lidé. Jak se orientovali podle hvězd, jak sledovali tehdejší zvířata, jak sdíleli informace a udržovali sebe i ostatní v bezpečí.
Důležitou složkou celého filmu je také jazyk. Je skvělé, že film není natočen v angličtině. Film měl k dispozici jazykovou vědkyni, která ze třech protojazyků, které se blížily době i místu děje filmu, vytvořila zvukový systém a větnou strukturu kromaňonců. Tři a půl měsíce trvalo konzultantce vytvořit funkční jazyk a slovník o zhruba 1500 slovech. Výsledný efekt prezentovaný herci na plátně je skvělý a velmi přesvědčivý.

Vizuál krajiny ze které místy tak trochu křičí severoamerický kontinent (odehrává se v Evropě) i trochu luxusní oblečení hlavních hrdinů, to jsou věci, na které jsem ochoten zapomenout. Výslednému dojmu z filmu to nic neubírá, navíc nejsem odborník, který by si na těchto elementech chtěl honit triko. Vzpomínka na příšerně nudné adaptace Štorchových románů s Barťákem v kusu špinavého hadru mne spíš přesvědčuje o tom, že u tohoto typu filmu se chci dívat spíš na něco vizuálně atraktivního…

  • 70%
    Režie - 70%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 90%
    Kamera - 90%
  • 60%
    Triky, CGI - 60%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 75%
    Vizuál - postprodukce dobarvení - 75%
70%

Alfa (2018)

Alfa je velkolepý film pro celou rodinu, který navíc na samotném závěru nabízí i přesahující poselství. Velmi nenásilné a vcelku překvapivé. Tak trochu srážející maskulinní linku celého filmu.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Sony © 2018

Alfa
Alpha
Akční / Drama / Thriller
USA, 2018, 97 min
Premiéra: 30. srpna 2018 Falcon
Režie: Albert Hughes
Scénář: Daniele Sebastian Wiedenhaupt
Kamera: Martin Gschlacht
Hudba: Joseph S. DeBeasi, Michael Stearns
Hrají: Kodi Smit-McPhee, Morgan Freeman (vyp.), Natassia Malthe, Leonor Varela, Jens Hultén, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Mercedes de la Zerda, Spencer Bogaert, Marcin Kowalczyk, Patrick Flanagan, Priya Rajaratnam

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast