Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Alois Nebel měl v Benátkách světovou premiéru

Alois Nebel měl dnes v půljedné ráno světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Přímo na festivalu byla přítomna i delegace k filmu, včetně herců.

Kapacita sálu byla naplněna, všichni oceňovali především výtvarnou stránku snímku. Delegace k filmu dorazila v pátek, v neděli měla tkzv. mediální den. Film vznikl tkzv. rotoskopií ve spolupráci s Českou televizí.
Alois Nebel byl vybrán i na filmový festival v Torontu. Světová práva už koupila i renomovaná německá distribuční společnost, která například distribuuje i filmy režiséra Akiho Kaurismakiho.

Alois Nebel

Za přímého předchůdce Motion Capture je považována rotoskopie. Jedná se o animační techniku, při které animátor překresluje předtočenou živou akci (snímek po snímku) k aplikaci do animovaného filmu. Tato technika vznikla jako nápad Maxe Fleischera, který v roce 1915 natočil svého bratra Davida v klaunském kostýmu (podklad pro Ko Ko The Clown). Rok zpracovával materiály do animované podoby a v roce 1917 si nechal na zařízení a postup registrovat patent. Další rok nato produkoval první sérii takto vytvořených animací „Out of The Inkwell”, která kombinuje hrané scény v interakci s animovanými postavami. Techniku použil při komplikovanějších pohybech Betty Boop, popřípadě i v celovečerních filmech Gulliver’s Travels (1939), Mr. Bug Goes to Town (1941) atd. Byť se Fleischer zaměřoval při své tvorbě na komiksové postavy (Superman, Popeye, …), počátkem 30. let byly jeho filmy (na rozdíl od běžné produkce) plné rozmanitých gagů, pochmurného humoru a sexuálních podtextů (Betty Boop). Po čtyřech letech usilovné práce byl v roce 1937 uveden do kin Disneyho celovečerní film Snow White and the Seven Dwarfs. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Film byl jako první v Disneyho studiu vytvořen s pomocí rotoskopie. I když se postupem času začalo přecházet k mnohem stylizovanějšímu vyjádření, rotoskopie je stále využívána jako referenční materiál pro animátory.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast