Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Dny Variety a HBO na festivalu

Deset evropských režisérů očima Variety (dříve Variety Critic’s Choice) již čtrnáct let ve spolupráci s MFF Karlovy Vary představuje díla mladých evropských filmových tvůrců. HBO je, stejně jako každý rok, hlavním partnerem této výjimečné události.

Kdo stojí za dojemnými záběry, úžasnými sekvencemi a dech beroucími okamžiky filmu? A jak vypadá novodobý evropský film? Skupina mladých režisérů z celé Evropy bude představena v rámci přehlídky „Deset evropských režisérů očima Variety“. Mladé tvůrce vybrali kritici z prestižního filmového časopisu Variety.

 

U většiny z nich jde o debut či druhý film a mnozí z nich jsou držiteli různých festivalových ocenění. Filmy různorodých žánrů zpravidla porušují vypravěčská i technická klišé a nebojí se nahlédnout do různých prostředí. Často mají humorné a bezesporu zajímavé nápady, někdy kontroverzní, ale vždy zábavné. Letos se mezi deseti tvůrci znovu objeví nejrůznější témata, například generační konfrontace z novodobého Slovenska (Dům, režie Zuzana Liová), příběh z norského maloměsta (Rozpal mě, sakra, režie Jannicke Systad Jacobsen), unikátní britský horor (Seznam smrti, režie Ben Wheatley), hořká komedie o integraci Turků (Alemanya – vítejte v Německu, režie Yasemin Samdereli), či absurdita ze současného Islandu (Královská cesta, režie Valdís Óskarsdóttir). Filmy z této kolekce se po jejich uvedení ve Varech pravidelně objevují v programu filmových kanálů HBO a Cinemax.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast