Dny Variety a HBO na festivalu

Deset evropských režisérů očima Variety (dříve Variety Critic’s Choice) již čtrnáct let ve spolupráci s MFF Karlovy Vary představuje díla mladých evropských filmových tvůrců. HBO je, stejně jako každý rok, hlavním partnerem této výjimečné události.

Kdo stojí za dojemnými záběry, úžasnými sekvencemi a dech beroucími okamžiky filmu? A jak vypadá novodobý evropský film? Skupina mladých režisérů z celé Evropy bude představena v rámci přehlídky „Deset evropských režisérů očima Variety“. Mladé tvůrce vybrali kritici z prestižního filmového časopisu Variety.

 

U většiny z nich jde o debut či druhý film a mnozí z nich jsou držiteli různých festivalových ocenění. Filmy různorodých žánrů zpravidla porušují vypravěčská i technická klišé a nebojí se nahlédnout do různých prostředí. Často mají humorné a bezesporu zajímavé nápady, někdy kontroverzní, ale vždy zábavné. Letos se mezi deseti tvůrci znovu objeví nejrůznější témata, například generační konfrontace z novodobého Slovenska (Dům, režie Zuzana Liová), příběh z norského maloměsta (Rozpal mě, sakra, režie Jannicke Systad Jacobsen), unikátní britský horor (Seznam smrti, režie Ben Wheatley), hořká komedie o integraci Turků (Alemanya – vítejte v Německu, režie Yasemin Samdereli), či absurdita ze současného Islandu (Královská cesta, režie Valdís Óskarsdóttir). Filmy z této kolekce se po jejich uvedení ve Varech pravidelně objevují v programu filmových kanálů HBO a Cinemax.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.