Režisér Vít Karas (Micimutr): Mám kolem sebe skvělý tým!

Vít Karas bude divákům známý asi především jako představitel stážisty Filipa Čeňka v seriálu Redakce, ale pozorní filmoví a televizní fandové ho především znají jako režiséra. Pro TV Nova vytvořil seriál Dokonalý svět. Pro ČT natočil sci-fi film a připravuje další projekty. V těchto dnech ale přichází do kin jeho celovečerní filmový debut, velkorysá pohádka MICIMUTR. Nejen o ní jsme si povídali.

Pohádku jste pane režisére původně točil pro televizní obrazovku, čím to, že se nakonec dostala na plátna kin?

Je to tak, původně nebyla určena do kin, ale od začátku natáčení jsem si kolem sebe vytvořil filmový tým. Jsou to všechno skvělí lidé se zkušenostmi z domácích i zahraničních produkcí. Vlastně jsem hned od začátku naznačoval v České televizi, že budeme tvořit něco, co bude vybočovat z toho televizního konceptu, ale nikdo mě moc neposlouchal. Až se na hotový film podíval ředitel výroby ČT a ten nakonec rozhodl, že film je natolik dobrý, že by byla škoda uvést ho pouze v televizi. Tohle rozhodnutí na poslední chvíli filmu nakonec prospělo, protože nám umožnilo změnit některé věci, se kterými jsem nebyl úplně spokojen, protože se na ně díky ČT ještě našly další peníze. Ať už se jedná o zdokonalení triků nebo mix zvuku a podobné věci.

Režisér Vít Karas při natáčení. Vpravo L. Šafránková

V Micimutr a tedy i v kinech, se po dlouhých letech, objeví i vynikající herečka Jaroslava Kretschmerová, jak se vám s ní spolupracovalo?

Víte, já jsem si ani neuvědomil, že je to tak jak říkáte, je to tedy škoda, že se objevuje spíš v televizi, ale o to víc jsem rád, že jsem ji mohl obsadit. Vzal bych to trochu ze široka. Pocházím totiž z rodiny, která vlastní “Mlejn, co v něm straší mrtvej kostelník” z trilogie Slunce, Seno. Díky tomu jsem jako desetiletý kluk poprvé přičichl k natáčení u Zdeňka Trošky. Pamatuju si dodnes, jak tam Jarka Kretschmerová seděla, bavila se s “nějakým” malým kloučkem o tom, v čem hrála, v jakých pohádkách a bum, uplynulo přes dvacet let a já volám Jarce, že mám pro ni roli. Jarku to velmi mile překvapilo a pobavilo. A musím říct, že byla naprosto skvělá. Co mě na ní překvapilo nesmírně, že byla celou dobu natáčení velice pokorná, pořád se ptala, zkoumala jestli je to správně a měla obavy, aby to vše dobře dopadlo. Záleželo jí na tom, aby odvedla vynikající práci. Její obavy byly ale naprosto zbytečné, je to skvělá herečka a komička, což diváci určitě v Micimutr ocení.

J. Kretschmerová s J. Bartoškou v pohádce Micimutr

Zaujalo mě, že jste miláčka dívek i dam Vojtěcha Dyka obsadil do role padoucha.

Máte pravdu, je to padouch. Vojta to dělal strašně rád a strašně se to povedlo a vyplatilo. S Vojtou se známe dlouhá léta, pracovali jsme spolu na Dokonalém světě (seriál TV NOVA, pozn.red.) a když jsme připravovali tuhle pohádku, tak jsem si právě v souvislosti s Vojtou uvědomil následující věc. Musí tam být určitý důvod pro to, aby princezna prince Vladimíra (V. Dyk) byla svolná a ochotná milovat, přestože je tím padouchem, což ona netuší. Musí to být takové to uhrančivé zlo, musí působit přirozeně, že se do něj může zamilovat. Asi je jasné, proč jsem ho tedy do této role obsadil.

Vojtěch Dyk jako princ Krasohlav

Představte nám prosím scénáristku Irenu Douskovou.

Irena Dousková je především dramatička, cítí odlišnost práce na knize a filmu a nepíše jako někteří spisovatelé tunu zbytečností. A co mě na tom scénáři zaujalo, když jsem ho četl úplně na začátku byl fakt, že měla opravdu velkou tendenci vyprávět obrazem. Což je v českém filmu dost nezvyklý jev, takže tím si mě ten scénář opravdu podmanil. Navíc její dialogy jsou opravdu vtipné, až bych řekl “hláškové”. A důležitá poslední věc: nelpěla na všem a byla velmi svolná s úpravami, které jsem s tím provedl, když viděla že to slouží celku. Díky tomu, že se nám naše spolupráce líbila, jsme ji zopakovali i v připravované pohádce O Pokladech, která také byla původně určena do televize, ale vypadá to, že by se v kinech mohla objevit taky. To vám sděluju jako prvním. Takže je to taková malá exkluzivní informace. (smích)

Režisér Vít Karas se štábem

Trailer, který si čtenáři mohou pustit i zde na mne působí až téměř hollywoodsky, velkorysá kamera, hudba, speciální efekty…Vypadá tak i celý film nebo je to jen lákadlo, jak to u některých trailerů bývá?

Nejen ten trailer:) Jak už jsem řekl, obklopuju se spolupracovníky, kteří jsou kovaní jak v českých tak i zahraničních produkcích. Co se týče hudby, tak Ondřej Brousek je naprosto fantastický. Napsal naprosto skvělou hudbu. Skvěle spolu vycházíme, oba film a hudbu cítíme stejně, navíc máme podobné vzory, takže já tu hudbu miluju.

Musím zmínit Pavla Berkoviče, kameramana. Na tuhle pohádku opravdu nebylo moc času, my jsem na ní měli 22 dní. Pavel dokáže pracovat strašně rychle a zároveň naprosto perfektně, což se v případě tohoto filmu vyplatilo. Jeho obrázky jsou fantastické.
A co se týče těch speciálních efektů, tak o žádných nevím. My prostě máme draka, který opravdu pochází z Transylvánie, to není žádný počítačový efekt, je to prostě opravdová bestie, která tam žije. (smích) Myslím si, že se film povedl a srdečně všechny diváky zvu do kina.

Opravdový drak z Transylvánie

Vraťme se ještě k pohádce O Pokladech, vypadá to tedy, že se také objeví v kinech, jak jste řekl před chvílí, řekněte nám závěrem i něco o ní.

Otázkou skutečně v tuhle chvíli je, jestli to bude televizní film. Nedávno jsem poznamenal v České televizi, že jestli se jim líbila Micimutr, tak O Pokladech je podle mne o třídu výš a dál. V tuhle chvíli jsme samozřejmě v procesu natáčení, ale každopádně se může opravdu stát, že hotová pohádka půjde opět rovnou do kin. Včera jsem byl první den ve střižně a musím říct, že to co jsem viděl mne moc potěšilo a byl jsem nadmíru spokojen.

Vít Karas s Jiřím Bartoškou

Děkujeme a přejeme Micimutr i Vám hodně zdaru!

čtěte také: Zítra má slavnostní premiéru Micimutr

-red-

  1. Přeju hodně úspěchů tomuhle filmu, i Vítkovi a jeho dětskému snu:o)

    Reagovat na tento komentář
  2. Simona Sta%nová 15.11.2011, 14:19

    Dokonalej svět byl super! Tak se těším i na tohle!

    Reagovat na tento komentář
  3. Vypadá to dobře, ten trailer!

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.