Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

ČT dnes uvede TAJEMSTVÍ RODU, unikátní dokumenty podle BBC

Česká televize na Kavčích horách před časem novinářům představila TAJEMSTVÍ RODU, českou verzi globálního televizního hitu BBC KDO SI MYSLÍŠ, ŽE JSI? Pro britskou veřejnoprávní televizi ji vymyslel producent Alex Graham. První díl televize uvede dnes, 9. ledna a poté každou středu ve 21 hodin na ČT1.

TAJEMSTVI RODU_LOGODokumenty se věnují životu slavných lidí z jiného pohledu, známé osobnosti za pomoci genealogů zkoumají svůj původ. Vzniklo 13 dílů velmi podrobných pohledů do našich dějin. Na základě zkoumání rodokmenů jednotlivých osobností vznikl emoční pohled na historii naší země.

Tvůrci tvrdí, že přes veškerou životní zkušenost se ještě nesetkali s tak náročným projektem. V některých případech jsou pointy velmi silné. Hrdinové mnohdy netuší s kým jsou příbuzné. Může to být i člověk, se kterým jsou jinak běžně v kontaktu.

Tajemství rodu Karla Šípa (foto: ČT)

Tajemství rodu Karla Šípa (foto: ČT)

Zajímavé na projektu je, že štáb známou osobnost vede ke vlastním zjištěním, a nechává ji objevovat. Zachyceny jsou tak okamžiky šoku, dojetí a překvapení.

Z tiskové konference:

Karel Šíp: Já musím říct, že jsem na tuto spolupráci kývnul z čisté zvědavosti. Chtěl jsem se dozvědět něco o mém tatínkovi. Na druhou stranu musím říct, že kdyby mi před natáčením předložili manuál BBC, tak bych si to asi rozmyslel. Bylo to hodně náročné. To co jsem se dozvěděl bylo pro mne osobně velmi šokující.

Tajemství rodu Ester Janečkové (foto: ČT)

Tajemství rodu Ester Janečkové (foto: ČT)

Ester Janečková: Nelituju, že jsem se toho projektu účastnila. Pro mě o to důležitější, že jsem část rodiny vlastně neznala a vnímala jsem to jako přínos nejen pro sebe, ale i pro své potomky. Emocí tam bylo spoustu. Díky natáčení jsem se podívala do Osvětimi. Nevím, zda bych bez toho našla tu odvahu tam zajet.

Olga Sommerová: Dělala jsem první díl a neměla jsem žádné zkušenosti od kolegů a najednou jsem musela dodržovat určitý manuál BBC, byly tam určité zákonitosti, dle kterých jsem se musela řídit. Pro mne to bylo dost náročné, protože jsem zvyklá být v tvorbě naprosto svobodná. Měla jsem i rešeršisty. Na druhou stranu musím říct, že to bylo dobrodružné, sama jsem přišla na několik věcí. V případě Ester jsem se zabývala Holocaustem a u Viktora Preisse jsem mohla využít archivní záběry z Pražského povstání. V jisté chvíli jsem o mých hrdinech věděla víc než oni sami, což bylo velice zvláštní. Zajímavé byly i momenty překvapení, kdy jsem svým hrdinům sdělovala některá zajímavá zjištění.

Tajemst rodu Viktora Preisse (foto: ČT)

Tajemst rodu Viktora Preisse (foto: ČT)

Petr Kotek: Před více než 10 lety jsem dělal dokument o pátrání po ostatcích 27 českých pánů. Tam jsme měli tu výhodu, že když jsme se dopustili omylu, tak jsme mohli maximálně mystifikovat. V případě Tajemství rodu bychom mohli chybami žijícím hrdinům i ublížit.

Karel Smyczek: V mém případě šlo o kolektivní práci. Významně se na tom podílela i dramaturgyně.

Tajemství rodu Květy Fialové (foto: ČT)

Tajemství rodu Květy Fialové (foto: ČT)

Helena Voldánová, odborný poradce, genealožka: Zdaleka jsme nešli u všech až nakonec. Zajímaly nás jednotlivé příběhy. Kolikrát jsme se zastavili u jedné generace, ale mnohdy jsme šli až 350 let zpátky, kam nám to dovolují písemné prameny. Museli jsme vybrat nejzajímavější příběhy.

Eduard Stehlík: U každého z hrdinů je nějaká vojenská vazba. Kdyby některé ty případy někdo napsal a někde je zveřejnil, tak vám kritik řekne, že to je hodně přitažené za vlasy. O to silnější je fakt, že je to nezkreslená pravda.

Tajemství rodu Veroniky Freimannové (foto: ČT)

Tajemství rodu Veroniky Freimannové (foto: ČT)

Tereza Kostková: Šlo se po obou rodinných větvích mých rodičů. Ještě zdaleka nemám zodpovězeny všechny otázky, můj díl se stále točí. Jsem stále překvapována, většinou ani netuším kam pojedu a co se dozvím, celý ten princip je úžasný.

Michal Viewegh: Mám poznámky k budoucí knize, budou to takové mé paměti, dokument mi pomohl zazáplatovat díry, které jsem v historii své rodiny měl.

Tajemství rodu Radoslava Bangy (foto: ČT)

Tajemství rodu Radoslava Bangy (foto: ČT)

Radoslav Banga: Hlavním účelem, proč jsem do toho šel, byl pocit, že jsme trochu odlišní, můj bratr se narodil jako modrooký blonďák. Pro mne to byla velká deprese, najednou si uvědomíte, že ty fatální osudy se týkají i vaší krve. Pro mne bylo důležité si potvrdit, že moje intuice byla správná.

Dalšími osobnostmi, které se v dokumentech objeví jsou: Veronika Freimannová, David Vávra, David Koller, Halina Pawlovská, Tomáš Halík, Jolana Voldánová

www.ceskatelevize.cz/tajemstvirodu

ct1vysílání: středa 9. 1. – 21:00 – ČT1
a každou další středu, po 21. hodině

připravil: Totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast