Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

ANIFILM nabídne zvučná jména hostů a především filmy, které jinde neuvidíte

Už za necelé tři týdny v Třeboni odstartuje letošní ročník mezinárodního festivalu animovaného filmu. Anifilm 2013 nabídne zvučná jména festivalových hostů a především filmy, z nichž některé jinde než na třeboňské přehlídce neuvidíte, jiné si zas na jihu Čech odbydou svoji českou premiéru. Buďme konkrétní: deset celovečerních a třicet šest krátkých animovaných filmů z celého světa – to je to, co letos slibuje hlavní festivalová soutěž. Ve své vlastní kategorii se utká také čtrnáct snímků z českých a slovenských filmových škol.

A kdo rozhodne o vítězi?

Igor Prassel

Igor Prassel

Celovečerní filmy bude hodnotit Igor Prassel, programový ředitel slovinského Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIMATEKA, americký historik a publicista Amid Amidi a portugalská režisérka Regina Pessoa.

O vítězi v dalších dvou kategoriích – mezinárodní krátkometrážní filmy a filmy českých a slovenských studentů – rozhodne italský výtvarník žijící v Irsku Stefano Scapolan, polská teoretička a pedagožka Alicja Jodko a programový ředitel připravovaného dětského programu České televize Petr Koliha, který je také uměleckým ředitelem Mezinárodního filmového festivalu ve Zlíně.

banner60pxdlouhan

Totalfilm vás bude o festivalu animovaného filmu informovat přímo z místa, už teď můžete vybírat snímky, které by vás mohly zaujmout, ať už přímo v třeboňských kinech, nebo ze zpráv na našem serveru.

Soutěž celovečerních filmů pro dospělé

→ Autobiografie jednoho lháře: Pravdivý příběh Grahama Chapmana
(A Liar´s Autobiography: The Untrue Story Of Monty Python´s Graham Chapman)
režie Bill Jones, Jeff Simpson, Ben Timlett / Velká Británie

Autobiografie jednoho lháře (foto: Anifilm)

Autobiografie jednoho lháře (foto: Anifilm)

Hned 14 studií pracovalo na filmu, jehož vznik inspirovaly pozapomenuté nahrávky knihy jednoho ze šestice legendárních Monty Pythonů Grahama Chapmana. „Přiznaný homosexuál a utajený alkoholik“ Chapman tak opět ožívá v plné síle.

→ Consuming Spirits
režie Chris Sullivan / USA

Consuming spirits (foto: Anifilm)

Consuming spirits (foto: Anifilm)

Hlavními hrdiny snímku jsou obyvatelé jednoho malého amerického městečka. Jejich postavy byly ručně malovány na sklo a poté přesunuty pomocí jehel a špendlíků. Ošklivé figury tak vytvářejí tu nejkrásnější podívanou, jakou jste kdy viděli.

→ Malý, tlustý, plešatý
(Fat, Bald, Short Man)
režie Carlos Osuna / Kolumbie

Malý, tlustý, plešatý (foto: Anifilm)

Malý, tlustý, plešatý (foto: Anifilm)

46letý osamělý panic Antonio Farfan je přesvědčený o tom, že za jeho osobní i profesní selhání nutně může jeho vzhled: je totiž tlustý, plešatý a malý. Jeho přesvědčení zlomí až nový kolega v práci – ještě tlustší, plešatější a menší ale: oblíbený.

→ Takový nádherný den
(It´s Such A Beatiful Day)
režie Don Hertzfeldt / USA

Kultovní animátor, několikrát nominovaný na Oscara, Don Hertzfeld vytvořil poslední kapitolu o tajemném muži jménem Bill. První kapitola Všechno bude OK vyhrála Sundance Film Festival v kategorii krátký film. Druhá – Jsem na vás tak hrdý – získala celkem 27 ocenění. Poslední část vznikala téměř dva roky a patří mezi autorova nejdelší a nejambicióznější díla.

→ Poutník
(Ó Apostolo)
režie Fernando Cortizo / Španělsko

Snímek o vězni, kterému se podaří uprchnout z vězení. Spěchá do vzdálené vesnice pro kořist, kterou si zde před lety ukryl. To, co tu nakonec nalézá, mu připraví mnohem horší osud, než ke kterému byl původně odsouzen. Potkáme zlověstné starce, duchy, podivné kněze a zažijeme nejasná zmizení.

Soutěž celovečerních filmů pro děti

→ Gumo T 
(Jelly T)
režie Michael Hegner / Dánsko

Gumo T (foto: Anifilm)

Gumo T (foto: Anifilm)

Ivana Olsena neustále pronásledují velcí tyrani. A nepřidá mu ani vlastní otec, který na něj neustále křičí, že není tak velký a silný jako Tarzan. Ivan je vlastně spíš slabý „želé Tarzan“. Když od čarodějnice získá supersílu, poznává, že výhra není ani to, když je velký a silný.

→ Kozí příběh se sýrem
režie Jan Tománek / Česká republika

Volné pokračování prvního českého 3D animovaného filmu Kozí příběh – Pověsti staré Prahy nás opět zavede do středověké Prahy, do pohádkového sýrového království. Kromě starých známých postav se zde setkáme i s Dlouhým, Širokým a Bystrozrakým a dalšími pohádkovými hrdiny. A také s dětmi, které budou muset, spolu s Kozou, zachránit své unesené rodiče ze samotného pekla.

→ Neuvěřitelná dobrodružství Tadea Stonese
(Tad: The Lost Explorer)
režie Enrique Gato / Španělsko

Neuvěřitelná dobrodružství Teda Stonese (foto: Anifilm)

Neuvěřitelná dobrodružství Teda Stonese (foto: Anifilm)

Indiana Jones se vrací v animované verzi. Tad je proslulý archeolog a dobrodruh, ovšem jen ve svých snech. Ve skutečnosti je chicagský stavební dělník. Jednoho dne se ovšem díky záměně dostává do Peru, aby pátral po ztraceném městě Paititi, kde má pomoct rozluštit tajný kód.

→ Den vran
(The Day of Crows)
režie Jean-Christophe Dessaint / Francie

Den Vran (foto: Anifilm)

Den Vran (foto: Anifilm)

Děsivý strašák Pumpkin, podobný obrovité dýni, žije sám se svým malým synem v lese. Jejich izolaci naruší Pumpkinův téměř smrtelný pád z velké výšky. Jeho syn, který dosud nepoznal nic jiného, než divočinu, se musí vydat hledat pomoc do vesnice. Poprvé se tak setkává s civilizací a poznává i její stinné stránky.

→ Zarafa
(Zarafa)
režie Rémi Bezançon, Jean-Christophe Lie / Francie, Belgie

Zarafa (foto: archiv)

Zarafa (foto: archiv)

Pod starým baobabem vypráví vrásčitý muž dětem neuvěřitelný příběh: historku o věčném přátelství desetiletého chlapce Maki, jemuž se povedlo uniknout otrokářům, a osiřelé žirafy Zarafy. Zarafa má být dopravena do Francie jako dar tamnímu králi, ovšem Maki se snaží žirafě pomoci dostat se zpět do její rodné země – i kdyby měl riskovat svůj vlastní život.

připravil: -JV-, totalfilm.cz
Foto: Anifilm, archiv, © 2013

anifilm banner dlouhý

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast