Vítězkou minutových filmů je studentka scénáristiky FAMU (video)

Ve Varech byl včera vyhlášen lokální vítěz mezinárodní soutěže JAMESON DONE IN 60 SECONDS. Českým vítězem, který postupuje na mezinárodní finále v Londýně se včera večer stala mladá studentka scénáristiky pražské FAMU Taťána Rubášová. Do soutěže poslala minutovou předělávku oscarového snímku AMERICKÁ KRÁSA. V Česku dostali mladí tvůrci možnost soutěžit potřetí. Na druhém místě se umístil Michal Kupilík (Králova řeč) a třetí obsadila Eva Dvořáková (Forrest Gump).

Porota soutěže, která tento rok zasedla ve složení Tereza Spáčilová (filmová novinářka, Reflex), Karel Spěšný (Festival krátkých filmů Praha), doc. Ľudovít Labík, ArtD. (slovenský filmový střihač a profesor bratislavské VŠMU) a Lucie Poláková (Brand Ambassador Jameson), vybírala z 87 kvalifikovaných filmů, mezi kterými nechyběly filmové klasiky jako Tarzan, Superman nebo Mechanický pomeranč.

Porotci Karel Rychlý a Tereza Spáčilová

Porotci Karel Rychlý a Tereza Spáčilová

Vítězný film za porotu okomentovala Tereza Spáčilová: „Opět se ukázalo, jak je silná česká animovaná škola, mezi finálové filmy se totiž dostalo velké množství velmi dobře zpracovaných animovaných filmů. Americká krása pro nás byla od počátku favoritem. Film je natočený lehce a autorka v něm využila výhod animovaného i hraného filmu. Navíc její film evokuje stejný pocit, který získal divák z původního snímku. Taťána natočila film jako hotový filmař!”

Vítězka prvního místa (v bílém) s kamarádkami

Vítězka prvního místa (v bílém) s kamarádkami

Vítězka soutěže Taťána Rubášová, která si přišla cenu převzít společně s kamarádkami Zuzanou Tomkovou (kamera) a Zuzanou Kučerovou (produkce), studuje druhým rokem scénáristiku na pražské FAMU. Ke svému filmu nám řekla: “Když jsem si řekla, že do soutěže půjdu, Americká krása byla první film, který mě napadl. Věděla jsem hned, že tam jsou silné scény, které každý zná a na těch jsem minutový film postavila. Natáčení nám trvalo celkem asi 4 dny.”

Ivana Chýlková a Jana Plodková

Ivana Chýlková a Jana Plodková

Soutěž si mimo dalších hostů nenechaly ujít také některé osobnosti českého filmu. Cenu pro vítěze předal respektovaný filmový a divadelní herec Ondřej Vetchý (Kolja, Tmavomodrý svět, Báječná léta pod psa a další). Předávání si užily také herečky Ivana Chýlková, Jana Plodková nebo Lukáš Hejlík.

Diváci během vyhlašování

Diváci během vyhlašování

Videa druhého a třetího místa:

Druhé a třetí místo Jameson Done in 60 seconds

Druhé a třetí místo Jameson Done in 60 seconds

připravil: totalfilm.cz

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.