Recenze | Hackera hází do průměru milostná linka a konec

Režisér Michael Mann (Poslední Mohykán) umí své filmy opatřit slušnou a fungující atmosférou. Podařilo se to i v případě Hackera. I když je tu bohužel příliš mnoho míst, které zaslouží minimálně drobný úsměv.

Neznámý hacker způsobil v Číně havárii jaderné elektrárny. Do vyšetřování se pouští americká rozvědka, která spolupracuje s čínskou stranou. Druhým útokem přepsal kyberzločinec cenu sóji na světových trzích a do třetice se chystá na něco mnohem většího…
Čínský vyšetřovatel si na pomoc zavolá spolužáka s vejšky Hathawaye (Chris Hemsworth), toho času odpykávajícího si dlouhý trest ve vězení. Hathaway má vyšetřovatelům pomoci nebezpečného počítačového kriminálníka dostat.

Hacker (foto: CinemArt)

Hacker (foto: CinemArt)

Zhmotněný internetový provoz je celkem sexy, ale průkopníkem detailních záběrů techniky byl už před lety David Fincher v Klubu rváčů (plynové hořáky, drážka revolveru). Není to nic nového, takže nechápu, proč je těchto momentů ve filmu tolik a ještě navíc mají velkorysou stopáž.

Hacker (foto: CinemArt)

Hacker (foto: CinemArt)

Jakým způsobem se tu hackerské řemeslo prezentuje, je druhá věc. Thor si zapomněl kladivo, ale jinak vypadá, jakoby zrovna svlékl super hrdinský kostým. Tak nějak těžko se věří, že vazoun sedí celé dny u počítače a navíc je taková myslitelská mašina. Ale budiž, ve vězení comp nemá a tak prostě klikuje.
Když se podívá ven, aby pomáhal chytat kolegu, celá partička vyšetřovatelů mu celkem záhy začne důvěřovat. Dokonce i drsný Sherlock v sukních v podání Violy Davis. Hathaway sice nechystá žádný podraz, ale stejně se to proti němu všechno obrátí.

Co mám Hackerovi hodně za zlé je milostná linka. Opravdu je tolik nezbytná? Chápu, že Chris Hemswoth vypadá bez košile hodně dobře, ale opravdu je nutné ve špionážním thrilleru pořád koukat na jeho bicáky, tricáky a další všemožné svalstvo? Minimálně třikrát se s Chrisem a jeho čínskou milenkou válíme po matracích. Pravda, Hacker si nehraje na žádný myslitelský snímek. Je to prostě akční nalejvárna s romantickou linkou, jen převlečená do inteligentnějšího kabátku.

Hacker (foto: CinemArt)

Hacker (foto: CinemArt)

Pochválit je potřeba atmosféru, střih, hudbu i kameru. Stejně tak akční scény včetně velkorysé honičky s přestřelkou v přístavu.

Celou dobu jsem ale čekal na nějaké sofistikované vysvětlení a pointu. Nestalo se. Setkání s padouchem v závěru je nemastné, neslané a celkový dojem z Hackera hází do průměru.
10 procent přidávám za dobře zvládnuté řemeslo a Chrise.

  • Režie - 65%
    65
  • Scénář - 50%
    50
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70

Hacker

S lepším scénářem by z Hackera vznikla mnohem zajímavější podívaná. Zbytečná milostná linka film posouvá jinam a bere mu filmové body.

65 %
Vaše hodnocení filmu: 2.7 (3 hlasů)
Sending
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2015

Hacker
The Blackhat
Akční / Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2015, 132 min
Premiéra: 15. ledna 2015 (CinemArt)

Režie: Michael Mann
Scénář: Morgan Davis Foehl
Kamera: Stuart Dryburgh
Hudba: Harry Gregson-Williams, Atticus Ross
Hrají: Chris Hemsworth, Viola Davis, Holt McCallany, Wei Tang, Lee-Hom Wang, Archie Kao, Ritchie Coster, Michael Bentt, Kirt Kishita, Spencer Garrett, Manny Montana, William Mapother, Jason Butler Harner, John Ortiz, Yorick van Wageningen

Hacker_poster_web

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rating