Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Králova zahradnice je jen červenou knihovnou – Rickman to nezachrání

Díky Kate Winslet a vodě v jedné z hlavních rolí by podtitul tohoto filmu klidně mohl znít Titanic 2: Z bláta do louže, až na to, že končí happy endem. Máme zde klasický příběh: chudá a nadaná žena s těžkým životem se díky své upřímnosti a troše štěstí dostane do týmu královských zahradních architektů, aby uspokojila královu neutuchající marnivost a chuť po kýčovitém a kudrlinkovém ztvárnění tehdejší doby.

Králova zahradnice

Králova zahradnice

Stejně jako v pohádkách, tak i zde vystupuje: pohledný muž, který neví co chce (nakonec se však rozhodne srdcem) v roli Dobra, zlá manželka, která svého muže jen využívá a ponižuje v roli Zla a emancipovaná Kate Winslet, potažmo její zahrada v roli Bitevního pole na kterém se utkají oba protipóly…

Králova zahradnice

Králova zahradnice

Jednoduchý a předvídatelný příběh jako z červené knihovny se režisér Alan Rickman rozhodl obohatit o hlubší psychologii postav (zřejmě proto, aby u kritiků získal o těch pár hvězd, či procent navíc). V koncepci celého filmu to však působilo nuceně a zbytečně rozvlekle, díky čemuž se druhá polovina filmu táhne jako vlak 3. třídy.
Navíc trailery i oficiální materiály poutají na úplně jiný příběh, než nakonec uvidíme. Prim tu opravdu hraje červená knihovna. Zahradnice dostane zakázku téměř zadarmo a ačkoliv ji čeká střet s žárlivou manželkou svého milence, nic dramatičtějšího se nekoná. Snad jen jedna velmi silná scéna s králem v sadu posouvá film díky výkonu Alana Rickmana na vyšší level. Krátká a vtipná scéna to ale nezachrání.

  • 60%
    Režie - 60%
  • 45%
    Scénář - 45%
  • 60%
    Herci - 60%
  • 60%
    Vizuál, kamera - 60%
55%

Králova zahradnice

Za finále filmu by se nemuselo stydět nejedno bollywoodské studio. Hřejivé barvy, pompézní šaty, lascivní taneční kreace, grandiózní výprava a smyslná hudba může divákovi způsobit, že se začne studem vsakovat do křesla a bude si přát být neviditelný.

Sending
User Review
5 (1 vote)
Rostislav Ráček, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2015

Králova zahradnice
A Little Chaos
Drama / Komedie / Romantický
Velká Británie, 2014, 116 min
Premiéra: 16. 4. 2015 Bontonfilm

Režie: Alan Rickman
Scénář: Allison Deegan, Jeremy Brock, Alan Rickman
Kamera: Ellen Kuras
Hudba: Peter Gregson
Hrají: Kate Winslet, Stanley Tucci, Alan Rickman, Jennifer Ehle, Helen McCrory, Matthias Schoenaerts, Alistair Petrie, Danny Webb, Steven Waddington, Pauline Moran, Cathy Belton, Adrian Scarborough, Paula Paul, Freddie-Joe Twine

Kralova_zahradnice - PLAKAT

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast