Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zemřel Christopher Lee – obávaný Saruman

Dracula nebo čaroděj Saruman z Hobita a Pána prstenů. Tak je pro většinu mladých diváků znám herec Christopher Lee. Zemřel ve věku 93 let po převozu do nemocnice, po dýchacích potížích. Narodil se v Londýně a za války působil u letectva. V roce 2008 navštívil karlovarský festival. Jeho filmografie čítá téměř 300 titulů. Christopher Lee měl šlechtický titul a na kontě řadu uměleckých ocenění.

Christopher Lee ve filmu Pán prstenů (foto archiv)

Dále ztvárnil např. lorda Summerislea ve filmu The Wicker Man (1973), Francisca Scaramangu v bondovce Muž se zlatou zbraní (1974), hraběte Dooku v sérii Hvězdných válek. Sám Lee za svou nejvýznamnější roli považuje zakladatele Pákistánu Muhammada Alího Džinnáha v životopisném snímku Jinnah (1998).

V roce 1973 mu byl ve Francii udělen odznak důstojníka Řádu umění a literatury. V roce 2001 získal od britské královny Alžběty II. medaili britského impéria a stal se komandérem Řádu britského impéria (CBE – Commander of the Order of the British Empire), v roce 2009 byl povýšen na rytíře Řádu britského impéria (KBE – Knight of the Order of the British Empire).

zdroj: AP, archiv, Wikipedia.com

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast