Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Pařížská blbka je nejmilejší překvapení sezóny

Další projekt z dílny – vezmi si kameru, naklusej mezi lidi a nekorektně si dělej legraci, z čeho můžeš – je na světě. Film režisérek Eloïse Lang a Noémie Saglio ukazuje zvrácený ženský pohled na slávu a luxus, přičemž zůstává i neuvěřitelně francouzsky šarmantní záležitostí.

Pařížská blbka (foto: Indigo Film)

Pařížská blbka (foto: Indigo Film)

Kdo by neznal Borata a obecně drzé vtípky anglického komika Sachy Barona Cohena. Sem tam je potřeba něčím takhle společensky za hranou poukázat na to, jak se bereme zbytečně vážně. No, a francouzské režijní duo vyrukovalo se snímkem, kterému se ne nadarmo přezdívá „Borat v sukních“. Koncepce je tedy podobná. Jen místo šíleného kazašského reportéra z chatrče vyráží do světa šílená francouzská dámička, která má sama se sebou velké plány. Od malička totiž cítí, že je předurčena výjimečnému životu, městská hromadná doprava je pod její úroveň, stejně jako platba daní, a tak to vidí spíš na nějakou limuzínu a zámecké zacházení. Ehm, princ Harry je přece pořád single, ne?

A tvůrkyně míří rovnou do středu terče důstojnosti. Konfrontují blbku s britskými zásadami a znesvěcují vše, co je sousedům přes průliv svaté. Místy využívají ryze francouzskou náturu a chvílemi prostě nechají hlavní představitelku jít do všeho naplno jako správného maniaka, nehledě na nějakou státní příslušnost. Asi nejvtipnější na Pařížské blbce je, že všichni ti „nevědomky postižení“ aktéři reagují tak, jak by reagovat měli. Což dokazuje, že hypotéza Lang se Saglio byla správná. Nemusí tlačit na pilu, protože všechny vtipy, co dopředu promyslí a skrytou kamerou natočí, jsou autentické a funkční.

Pařížská blbka (foto: Indigo Film)

Pařížská blbka (foto: Indigo Film)

U podobných filmů ale nestačí jen dobře napsat průběh a při realizaci mít dostatek štěstí. Potřebujete i hlavního aktéra, který zvládne těžkou roli a udrží se v ní v každé situaci. Pokud je k dispozici Camille Cottin, máte evidentně z většiny vyhráno. Její herecká přesvědčivost i dokonalá schopnost improvizace jsou občas dechberoucí. Bez zaváhání ztvárňuje snobskou buranku, navíc s typicky francouzskou přezíravostí a až ohnivým šarmem. Vlastně by se dalo říct, že Camillina blbka je femme fatale v tom nejzvrácenějším slova smyslu. Malá ochutnávka? Poté, co se jí podaří vmísit mezi starší aristokratky na zápasech v pólu (britský sport), nejprve zkušeně glosuje deštivé počasí. A zakončí to tím, že v Anglii není dobrá depilace, čímž si vysvětluje, proč mají angličtí muži tak rádi zahrady a keře.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 85%
    Scénář - 85%
  • 90%
    Hlavní herečka - 90%
85%

Pařížská blbka (2015)

Pařížská blbka v letních dnech příjemně naladí svou rozevlátostí i nekorektně drzým humorem. Náročnější publikum jistě ocení třeba kritiku snobismu, narcismu a bezohlednosti. V kombinaci s nenudící krátkou stopáží a výtečnou hlavní představitelkou jde možná o dosavadně nejmilejší překvapení roku.

Sending
User Review
5 (1 vote)
Jaroslav Kejzlar, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Indigo Film © 2015

Pařížská blbka
Connasse, Princesse des coeurs
Komedie
Francie, 2015, 82 min
Premiéra: 20. 8. 2015 (Indigo Film)

Režie: Eloïse Lang, Noémie Saglio
Scénář: Eloïse Lang, Noémie Saglio
Kamera: Prune Brenguier, François-Régis Jeanne, Antony Diaz, Thomas Brémond, Origa Robert, Victor Terreyre Saint-Cast
Hudba: Fred Avril
Hrají: Camille Cottin, Antony Hickling, Stéphane Bern, Kad Merad, Marie-Christine Adam

Pařížská blbka poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast