Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Cinergy | Do Prahy přijíždí na Master Class kameraman Yves Cape

Oceňovaný a uznávaný belgický kameraman Yves Cape navštíví Prahu, aby se s diváky podělil o své zkušenosti za kamerou v rámci dvouhodinového veřejného Master Classu. Ten proběhne 25. listopadu od 17:30 hodin v malém sále kina Světozor, je zdarma a v anglickém jazyce. Na Master Class navazuje od 20:30 exkluzivní možnost vidět snímek Chronic (Film Europe), jehož hlavní devízou je právě Capeova kamera. Snímek v režii Michela Franca letos získal Cenu za nejlepší scénář v Cannes.  Předprodej vstupenek v kině Světozor je již zahájen.

Chronic (foto: Film Europe)

Chronic (foto: Film Europe)

Chronic se skvělým Timem Rothem v hlavní roli vypráví o paliativním ošetřovateli těch, kteří čekají na smrt – často jako na vysvobození z nesmírného utrpení. Další snímky s Capeovou sugestivní kamerou budou uvedeny v rámci jeho pobytu v Praze na FAMU – například film Sama v Africe (White Material), s hereckými legendami, Isabellou Huppertovou (Pianistka) a Christophem Lambertem (Highlander), kteří, pod taktovkou režisérky Claire Denisové, excelují v napínavém, nekompromisním a bezvýchodném thrilleru ze současné Afriky. A stále aktuální Hadewijch – mezi Kristem a Alláhem, režiséra Bruna Dumonta, s jehož téměř všemi snímky se mohli diváci seznámit na karlovarském festivalu a jehož filmy sbírají po celém světě prestižní ocenění (Cannes, Toronto, Berlinale).  Filmy na FAMU i Master Class, ve spolupráci s FAMU, jsou otevřeny veřejnosti a jsou zdarma. Yves Cape navíc 26.11.od 10:00 povede na reálném natáčení praktický workshop pro kameramany z FAMU.

Yves Cape (za kamerou) foto: AF Cinema

Yves Cape (za kamerou) foto: AF Cinema

Yves Cape se narodil v roce 1960 v Belgii v národnostně pestré rodině, německo-maďarské matce a belgicko-americkému otci.  V Bruselu vystudoval fotografii v prestižním ateliéru „Ateliers du 75“. V roce 1982 získal ocenění Prix Dumeunier pro mladé portrétní fotografy. Působil jako multiinstrumentalista v kultovní kapele „Les Cherokees“. Později studoval kameru na umělecké škole INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle). Je autorem krátkometrážního snímku „Kate Goldfinger“, který zachycuje jeho babičku a stal se první částí dosud nedokončené rodinné série. Mimo natáčení svou vášeň pro filmovou tvorbu sdílí i se studenty INSAS, kde vyučuje kameru. Na Berlínském filmovém festivalu byl v roce 2000 nominován na cenu za nejlepší kameru za snímek „L’humanité“, Bruna Dumonta.  Cape žije střídavě v Paříži, Bruselu a v Řecku.

Projekt Cinergy je pravidelná série Master Classů, seminářů a diskusních dílen doprovázená projekcemi filmů probíhajících v průběhu celého roku. Jejich cílem je sdílení a výměna zkušeností skrze otevřený dialog, zlepšení a prohloubení filmového řemesla, přispění ke vzdělání a filmovému rozhledu. Program je určen mladým filmařům, filmovým profesionálům, studentům a filmovým nadšencům všech věkových kategorií, kteří chtějí rozvíjet své umělecké vize, využít zkušeností etablovaných tvůrců a celkově rozšířit svou filmovou gramotnost. Přidanou hodnotou projektu je rozšíření programové nabídky pražských kin o tituly, které nejsou v dané době nebo vůbec lokálně distribuovány. Pilotním dílem projektu Cinergy byl Master Class rumunského režiséra Cornelia Porumboiu. Dalšími hosty již byli: norský režisér a scenárista Eskil Vogt, rakouský režisér a scenárista Goetz Spielmann.

zdroj: Z. Janáková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast