Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Batman se ve filmu poprvé objevil v roce 1966

Už ve čtvrtek do českých kin vstupuje jedna z nejočekávanějších komiksových adaptací letoška. Film Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti přináší na plátna dvě nejikoničtější komiksové postavy vůbec. V režii Zacka Snydera (Muž z oceli) se představí Henry Cavill jako Superman a Ben Affleck jako Batman. A právě Batmanovi se budeme věnovat v dnešním speciálu u příležitosti blížící se premiéry tohoto filmu.

Batman vs. Superman Dawn of justice

Batman (Bruce Wayne) se poprvé objevil v komiksu Boba Kanea a Billa Fingera už v roce 1939 v sešitu Detective Comics #27. Od té doby se pak vyskytoval i v dalších komiksech DC Comics. Původní Batman se psal v jiném tvaru, jako Bat-Man, než došlo k úpravě dnešního názvu. Tomuto netopýřímu muži se přezdívá různě: The Caped Crusader, The Dark Knight (Temný rytíř), The Darknight Detective a The World’s Greatest Detective.

Batman (1943)

Batman (1943)

Na plátně se objevil poprvé v sérii s Lewisem Wilsonem v roce 1943 (jednalo se o seriál promítaný v kinech), poté se plnohodnotný film objevil v roce 1966. Batmana v něm ztvárnil Adam West. Následně vznikl populární 120 dílný televizní seriál, který se vysílal od roku 1966 do roku 1968. Co se týče hraných seriálů, nejvýraznější se po seriálu ze šedesátých let stal až Gotham, který se vysílá od roku 2014 dosud. Netopýřího hrdinu v něm hraje David Maouz. Od konce šedesátých let vznikl také nespočet animovaných filmů a seriálů, jichž realizace je samozřejmě mnohem jednodušší.

Batman (1966) - Adam West

Batman (1966) – Adam West

Ale vraťme se k filmům. Ač je to zvláštní, mezi lety 1966 – 1989 nevznikl jediný film s Batmanem. První a úspěšný film o tomto komiksovém hrdinovi natočil až v roce 1989 Tim Burton (Batman) a do hlavní role obsadil Michaela Keatona. Ten si roli zopakoval v pokračování Joela Schumachera Batman se vrací (1992). V roce 1995 ho v hlavní roli vystřídal Val Kilmer ve filmu Batman navždy. O dva roky později si titulní roli střihl krasavec George Clooney (Batman a Robin). Tím také skončila režijní éra Joela Schumachera, který má tedy na kontě tři netopýří filmy.

Všichni filmoví Batmani - Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney a Christian Bale

Všichni filmoví Batmani – Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney a Christian Bale

Stejně jako Christopher Nolan, který obsadil zatím nepřekonaného Christiana Balea. V roce 2005 vznikl film Batman začíná, v roce 2008 šel do kin Temný rytíř a trilogie byla završena snímkem Temný rytíř povstal (2012). Christian Bale v roli dál nechtěl pokračovat a nenechal se přemluvit ani sílící fanouškovskou kampaní.
Nyní se tedy Batman vrací v režii Zacka Snydera a získává tvář Bena Afflecka. Očekávání jsou velká. První reakce na film Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti se už objevily na internetu. Film je zatím velmi chválen a někteří recenzenti mluví o překonání Nolanovy trilogie. To by byla samozřejmě velmi dobrá zpráva.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]připravujeme: 
úterý – Soutěž s filmem
středa – Recenze
čtvrtek – Superman ve filmu
pátek – Rozhovor Zack Snyder[/pullquote]

Ben Affleck v kostýmu Batmana

Ben Affleck v kostýmu Batmana

Jeden z recenzentů na imdb.com například píše: „Tento víkend se věci změnily. Batman V Superman získal u mě prvenství. Je to filozofické, teologické, geopolitické, film se noří do psychiky hlavních hrdinů, řeší zásadní otázky, jejich obavy, noční můry. A také jejich místo ve světě a důsledky toho všeho. Jesse Eisenberg jako Lex Luthor je na podobné úrovni jako Joker Heat Ledger. Speciální efekty jsou fantastické a soundtrack taky.“

Další recenze najdete zde

-JG-, red

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast