Recenze | Čarodějnice je originální horor bez nutných lekaček

Debut Roberta Eggerse Čarodějnice je velmi povedenou a originální žánrovkou. Dokládá to nejen cena ze Sundance festivalu, ale především temná a postupně sílící atmosféra a neobvyklá scénáristická stavba.

Čarodějnice (foto: CinemArt)

Čarodějnice (foto: CinemArt)

Rodina kdesi v Nové Anglii v 17. století. Otec je s manželkou a svými pěti dětmi pro svou vzpurnost vyobcován z vesnice a stěhuje se na statek na okraji lesa. Postupně se v okolí domu začnou dít podivné věci, které nelze jednoduše vysvětlit. Co je ale horší, i v rodině nastává neklid, který se zdá ještě nebezpečnější, než zlo, které se ukrývá v lesích…

Horor s dávkou psychologie

Eggers nepracuje jen s hororovu linkou a pevně budovanou atmosférou. Silnou devizou jeho snímku je psychologický aspekt. Rozklad víry a postupně až téměř osobnosti matky i otce. Neklid a tíseň prorůstá na základě mezních událostí celou rodinou a začíná se stírat hranice mezi dobrem a zlem. Jakmile se totiž rodina dostává do kontaktu s čímsi nevysvětlitelným, nepomáhá víra a začíná podezírání. Jednoduše řečeno, členové rodiny se začínají podezírat mezi sebou.

Čarodějnice (foto: CinemArt)

Čarodějnice (foto: CinemArt)

Čarodějnice je velmi propracovaný thriller. Vizuální stránka je skvělá, kamera rovněž a výprava s propracovanými detaily dává znát, že se Eggers na svůj debut velmi dobře připravoval. Vynikající střih i práce s hudbou to vše ještě podtrhuje.

Čarodějnice (foto: CinemArt)

Čarodějnice (foto: CinemArt)

Čarodějnice nemá žádné zásadní lekačky ani šílené výjevy. Tím cennější je. Strach a nepříjemno vyvolává dialogy, konáním postav a dokonale propracovanou a gradovanou atmosférou. Čarodějnice je áčkový film. A to je dobrá zpráva, protože horor hollywoodská továrna na sny svými tupými odrhovačkami v posledních třiceti letech dokonale degradovala.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera, vizuál - 80%
    80
  • Střih - 85%
    85

Čarodějnice (USA, 2015)

Dobový horor je jen kulisou pro skvěle propracovaný psychologický thriller, který je orámován velmi povedenou a přitažlivou diváckou slupkou. Velmi důležitý film a velmi hluboký zážitek.

80 %
Svatopluk Herčík, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2015, 2016

Čarodějnice
The Witch
Horor
Jazyk originálu: angličtina
USA / Kanada, 2015, 92 min
Premiéra: 24. 3. 2016 CinemArt

Režie: Robert Eggers
Scénář: Robert Eggers
Kamera: Jarin Blaschke
Hudba: Mark Korven
Hrají: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Julian Richings, Harvey Scrimshaw, Ellie Grainger

Carodejnice_plakat_web

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.