Recenze | Teorie Tygra – konečně dobrá česká komedie a Bartoška jako bonus

Radek Bajgar napsal a natočil krutou realitu. Některé ženy mají některé muže docela na háku. Svoboda mužů podle ženského rodinného klanu ve filmu Teorie Tygra budí jen anarchii. Vůdčí osobou a uzurpátorkou šedesátníka Jana (Jiří Bartoška) je manželka v podání Elišky Balzerové. Ta svoje manýry pochytila od matky (Iva Janžurová) a infikovala jimi i svou dceru Olgu (Tatiana Vilhelmová). Snacha Alena (Pavla Beretová) ale razí opačnou cestu a svému manželovi (Jakub Kohák) dává volnost a svobodu. Podstatně hůř je na tom protějšek Olinky (Jiří Havelka).

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

Veterinář Jan (Jiří Bartoška) je už unavený přílišnou manželčinou péčí a jednoho dne se vzbouří. Uvědomuje si totiž, že když se včas nevzpamatuje, skončí jako jeho tchán. Nebude si moci rozhodnout ani to, kde a jak ho pohřbí…

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

Radek Bajgar dokázal už v televizním seriálu Neviditelní, že umí psát, pointovat dobře situace a se svým týmem dokáže odvést i kvalitní filmařskou práci. Teorie tygra naštěstí není další proklamovaná laskavá komedie, ale spíš komediální drama. Některé gagy a vtipy musí dotčeným divákům nad padesát let tak trochu hořknout na patře. Zatímco ti mladší se zákonitě královsky baví.

Ženské uzurpátorky vlastně nejsou apriori negativní postavy. Dámy to vlastně myslí vcelku dobře, akorát velmi často překračují hranice snesitelnosti. Pocity nesnesitelnosti protějšku v určitých situacích známe asi všichni, bez ohledu na pohlaví. Ale Bajgar dokázal i běžné situace, které divákům  nejsou cizí napsat svěže a dodat jednotlivým scénám patřičný říz.

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

Eliška Balzerová i Tatiana Vilhelmová jako vždy nezklamaly. Ale v případě Jiřího Bartošky je skutečně možné mluvit o velkém návratu. Konečně totiž dostal scénář, který jeho talentu plně využívá a dokáže zužitkovat jeho nezměrné charisma.

Konečně komedie, která dává smysl

V českých kinech se konečně po letech objevuje funkční komedie se smyslulným příběhem. Dostatečně laskavá, hořká a nepodbízivá. Jedná se o Bajgarův celovečerní debut. Což pro jeho podstatně exponovanější kolegy není příliš dobrá zpráva. Ale pro diváky rozhodně ano. Za film Teorie Tygra se nemusíte bát utratit peníze.

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

Teorie Tygra (foto: CinemArt)

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 80%
    80
  • Kamera, vizuál - 75%
    75
  • Herci - 90%
    90

Teorie Tygra (Česko, 2016)

Dobrý scénář, profesionální řemeslo. Přesní a dobře obsazení herci. Jak málo stačí k tomu, aby vznikl dobrý film. Dobrý český film.

85 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt, Česká televize © 2016

Teorie tygra
Road movie / Komedie / Drama
Jazyk originálu: čeština
Česko, 2016, 101 min
Premiéra: 31. 3. 2016 CinemArt

Režie: Radek Bajgar
Scénář: Radek Bajgar, Mirka Zlatníková
Kamera: Vladimír Holomek, Petr Koblovský
Hudba: Jan P. Muchow
Hrají: Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Havelka, Pavla Beretová, Jakub Kohák, Iva Janžurová, Arnošt Goldflam, Lucia Siposová, Klára Melíšková, Jaromír Dulava, Tereza Těžká, Eva Salzmannová, Ondřej Pavelka, Ivana Uhlířová

Teorie Tygra plakat

  1. […] Konečně dobrá česká komedie a Bartoška jako bonus, 31.3.2016, Martin Staněk, Totalfilm.cz […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.