První dojmy | Den nezávislosti 2 – mozek vypnout, 3D brýle nasadit!

Pár minut po zhlédnutí pokračování Dne nezávislosti to nevidíme vyloženě špatně. Je to samozřejmě přitroublá blbost, plná nesmyslů, vtipných a méně vtipných hlášek a akčních scén na hranici parodie. Umění Emmericha spočívá v tom, jakým způsobem dokáže balancovat na hranici akčního výplachu, komedie i parodie. Nikdy nepřekročí únosnou mez, a když už, okamžitě vážnou situaci shodí nějakou hláškou. Mrakodrapy tu padají ve velkém a nejen to, dokonce celá města a jedna vesmírná loď, zabírající půlku planety.

Možná budete chtít nosit americkou vlajku

I přes tak obrovskou destrukci, kdy si říkáte, že Země nic většího už unést nedokáže (a říkají to i postavy ve filmu) je nutno ocenit na Emmericha celkem skromné finále. Je to celé naplněné patetičností, že po zhlédnutí možná budete chtít emigrovat do USA a do konce života nosit roucho americké vlajky.
Ony všechny Emmerichovy filmy, Den nezávislosti 2 nevyjímaje, jsou protkány stejnými motivy a neuvěřitelnou destrukcí, že se jednoduše MUSÍ jednat o tvůrčí záměr. Stejně jako neselhávající technická stránka filmu, která je na velmi vysoké úrovni a nemusí se bát srovnání s těmi největšími blockbustery. Ostatně jak už je u Emmericha zvykem.
  • První dojmy - procenta se v recenzi mohou mírně změnit - 65%
    65

Pokud tedy nebudete čekat Schindlerův seznam a půjdete si do kina tentokrát skutečně odpočinout, nabídne vám Den nezávislosti 2 sice jednoduchou, ale velice svižnou, celkem vtipnou a destrukcí naplněnou neutuchající akční jízdu. Mozek vypnout, 3D brýle nasadit a vzhůru do boje s emzáky!

Celou recenzi přineseme ještě před premiérou. Film se bude promítat v českých kinech od 23. června.

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2016