Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Preview | Sebevražedný oddíl se blíží – co nás čeká?

Jeden z nejočekávanějších filmů léta Sebevražedný oddíl konečně přichází do kin. Co můžeme už tento čtvrtek čekat od novinky z komiksové stáje DC?
Jak všichni filmoví fandové velmi dobře vědí, s komiksovými adaptacemi se v posledních letech roztrhl pytel a v nejbližší době budou vlastně synonymem letního blockbusteru. To však ale znamená, že se postupem času objevila v těchto filmech rutina a každý nový pohled, který by komiksárny popostrčil zase kousek dál, je velmi vítán. A tak nastoupil režisér David Ayer (Patrola) a překecal hlavouny z Warner Bros., že to bude právě on, kdo dokáže do filmového světa Supermana a Batmana přivést partu komiksových záporáků.

sebevrazedny-oddil

Ve většině případů se jedná o záporáky, se kterými bojoval Batman, ovšem do vládního úderného týmu jsou, ať už dobrovolně či nedobrovolně, naverbováni kvůli řádění Supermana v Metropolis. Sebevražedný oddíl nafasuje vládní označení Task Force X, k tomu voperovanou nálož do krku zajišťující loajalitu, a armádního velitele Ricka Flagga – ten v případě neuposlechnutí rozkazu může aktivovat nálože a z jejich hlav udělat nepěknou fašírku. O postavách si podrobně povíme zítra ve velkém přehledu, k dnešnímu preview nám postačí jen některá jména.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Joker a spol.[/pullquote]V první řadě se na scénu vrací Joker v novém podání oscarového Jareda Leta (Klub poslední naděje) a k němu se bude pojit další šílenec. Harley Quinn (Margot Robbie) je Jokerova holka, komplic a členka Sebevražedného oddílu. A do třetice musíme zmínit Deadshota v podání Willa Smithe, který je tak trochu velitelem padouchů. Je to normální člověk… jen nikdy nemine svůj cíl. V komiksech se jedná o klasického záporáka batmanovských sešitů. Když už jsme u toho, ve filmu se mihne i samotný Batman. Jak velkou bude mít úlohu, se zatím můžeme jen domnívat. Podle režiséra bychom měli netopýřího muže vidět ze strany padouchů a vidět tak důvod, proč v nich vzbuzuje takový strach.

Jared Leto jako Joker

Jared Leto jako Joker

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Brilantní kampaň[/pullquote]Marketingová kampaň filmu je stavěná vskutku brilantně a my tak po třech velkých trailerech stále nemáme tušení, o čem film bude. Zcela neznámý zůstává záporák, proti kterému americká vláda bandu superpadouchů vyšle a mezi trumfy jsou podle všeho i akční scény. Zatím jsme mohli všeho všudy vidět jeden padající vrtulník a divné paprsky v metru, kde nejspíše dojde k prvnímu odhalení skrývaného nepřítele. Do toho všeho bude nějakým způsobem zamotaný Joker, nejspíše tím, že bude pátrat po své lásce, Harley Quinn. Je ale velmi pravděpodobné, že zde bude, stejně jako Batman, hrát druhé housle.

Výhled komiksových DC filmů:Suicide Squad – 4.8.2016
Wonder Woman – 1.6.2017
Justice League – 16.11.2017
The Flash – 2018
Aquaman – 2018
Shazam – 2019
Justice League 2 – 2019
Cyborg – 2020
Green Lantern Corps -2020

Nezařazené:
Muž z oceli 2 – spekuluje se
Batman – pravděpodobně 2018/2019
Na všechny vyjmenované snímky má Warner Bros. zamluvené sloty, uvidíme, jestli se pořadí filmů nebude ještě nějak měnit.
Jedná se o tyto termíny: 27.7.2018, 5.10.2018, 5.4.2019, 14.6.2019, 1.11.2019, 3.4.2020 a 24.7.2020

SS-jokerlaugh-v1_master-rev-1

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Jak to pojme David Ayer?[/pullquote]David Ayer si k filmu napsal i scénář. Doufejme, že se neutrhne ze řetězu a nepřinese nám nějaké předigitalizované finále, kde (zase) budou padat mrakodrapy. Vzhledem k jeho tvorbě se ale bát nemusíme a můžeme si být jistí, že Suicide Squad bude stát především na postavách a jejich vzájemné interakci. Čekejme nějaké flashbacky, vysvětlující pozadí postav a hlavně jejich vývoj. Nikdo by zde neměl být do počtu a všichni by se měli někam posunout. Což není nic jednoduchého, jen když se podíváme na konkurenční X-meny nebo Avengers. Postavy také budou čerpat ze své jinakosti, stejně jako marveláčtí Strážci Galaxie. Nebude to hyper vážná jízda, squad se bude mezi sebou hádat, špičkovat či provokovat a hlavně budou využívat svých nejrůznějších schopností. A to ani nemusí být nadpřirozené. Vážnost a osudovost ale bude stále přítomná.

Režisér David Ayer s herečkou Violou Davis (foto Clay Enos/ TM & (c) DC Comics)

Režisér David Ayer s herečkou Violou Davis (foto Clay Enos/ TM & (c) DC Comics)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Vážnost komiksovek[/pullquote]Vážnost je u DC filmů velmi diskutované téma. Tón nastolený před pár lety Christopherem Nolanem (trilogie Temný rytíř) se pak usadil i na Muži z oceli (i když se nejedná o propojené světy) a vlastně na celém nově vznikajícím DC vesmíru, do kterého později přibyl i nový Batman (Ben Affleck). Mezi diváky se tak ustálila představa, že Marvel (Iron man a spol.) zastupují adaptace akčně-komediální, a DC naopak akčně laděná dramata. Což by byly skvělé protipóly, které by se navzájem doplňovaly a vlastně tvořily skvěle fungující konkurenční prostředí. DC se ale, a to hlavně po nepříliš dobře přijatém Batman v Superman, sesypala na hlavu vlna nevole, která přílišnou vážnost odsuzovala. Potíž je však v tom, že problémem nových DC filmů není vážnost, či temné filtry kamery, ale čím dál slabší scénáře. A to vycházejí z nejkvalitnějších komiksových sešitů!

SS-eldiablomatch-v1_master-rev-1

Temný rytíř měl také několik vtipných momentů, hlášek a odlehčení. Díky skvěle fungující režii však na vážnosti výslednému celku nijak neubíraly. Proto veškeré naděje se nyní upírají k Ayerovi, který by mohl dokázat, že vážnost se dá prodat jedině přes dobře fungující scénář a že odlehčení v podobě nějakých hlášek není vůbec na škodu. Suicide Squad tak nyní drží kolík komiksové štafety, doufejme, že do cíle doběhne jako vítěz, a posune žánr opět do nových výšin.

Petr Račko, Totalfilm.cz

foto/video: Freeman Entertainment, Totalfilm.cz © 2016

Každý den si o Suicide Squad přečtete u nás něco nového. Už ve středu přineseme recenzi. Připravenu máme i super soutěž o trika a vinylovou figurku k filmu! Nezapomeňte sledovat náš web ve středu, kdy budeme přenášet online premiéru v Londýně.

SUISQ_TF_leaderboardMini_800x200

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast