Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Inferno pokračuje důstojně 

Do kin se potichoučku přišouralo pokračování série se symbologem Robertem Langdonem. Vrací se stejný tvůrčí tým. Stačilo to na důstojné pokračování?

Stačilo. Nutno ale říci, že Šifra mistra Leonarda či Andělé a démoni také nikterak oslňujícími snímky nebyly. Takže laťka není nijak zvlášť vysoká. V Infernu se jede podle stejného mustru, Tom Hanks opět pobíhá po italských památkách a hledá smrtonosnou zbraň, u které je opět kamera. To asi kvůli tomu, aby ke konci byla snadněji dohledatelná a hlavní postavy si to mohly rozdat v závěrečném fightu. Pěst na pěst.

I když nebyla kvalita v sérii nijak zvlášť vysoká, Inferno je i tak ještě o něco slabší. Kromě téměř hororových vizí pekla nenabízí vůbec nic nového. Neduní tu ani chorály Hanse Zimmera, na kterých byla série postavená, a nutno říci, že zde „božský“ Zimmer jede těžce na jistotu. Neobjeví se snad ani jediný nový hudební motiv, za to často zní Muž z oceli, Interstellar v kombinaci se staršími motivy ze série. Celý film je velmi usedlý a tentokrát to hudba výrazně kopíruje. Jasně se tedy ukazuje, jak prázdné by byly předchozí filmy, kdyby do nich nepořvávaly tisícihlavé chorály. Slabota.

Inferno ((foto: Falcon)

Inferno ((foto: Falcon)

Přesto je Inferno lehce nadprůměrným filmem, který ale jede žalostně na jistotu. Spoléhá se tu na známost značky (i to je velice subjektivní), která dokáže prodávat. K tomu nic víc nedostanete, jen to, co už jste viděli dřív. Plusem pak zůstává krása italských, ale i tureckých památek. Více si rozebereme v recenzi. Zatím to ale vypadá, že Inferno je jen menší nástavbou věcí minulých. V žádném případě se nejedná o epické vyvrcholení trilogie. Doporučit jej tak lze ortodoxním fanouškům série či jako výplň slabší podzimní sezóny. Událost to není.

První dojmy 60%

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2016

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast