Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Fantastická zvířata jsou velmi solidní a první díl je hlavně předzvěstí příštích

Tak a máme to za sebou. Jak se vydařil návrat do světa Harryho Pottera? Eddie Redmayne si nastavil svůj vyjukaný kukuč a převtělil se do role Mloka Scamandera. A celkem úspěšně.

Fantastická zvířata a kde je najít (foto: Freeman Entert.)

Fantastická zvířata a kde je najít (foto: Freeman Entert.)

Yates svoje zkušenosti s Potterem nezapře. Za celým filmem stojí jakž takž původní tvůrčí tým a tak se nelze divit, že se jede v nastavených mantinelech kouzelnického světa. I tak vám ale bude malou chvilku trvat, než se do doby i americké kouzelnické kultury vžijete. Když se totiž párkrát zmíní Bradavice a vám se vyjeví pocity ze zažité série, působí to dost zvláštně. Vzniká tak docela paradoxní situace, že se sice tvůrci snaží být potterovští, ale příběh, dobové zasazení, ale i lokace jim v tom celkem dobře brání. A to není vůbec na škodu. Vizuální pojetí také není úplně stejné, je to mix posledních Potterů, nového Tarzana a Jupiter vychází. Nemám s tím nejmenší problém, vypadá to velice dobře.

Příjemným osvěžením je postava Jacoba Kowalskiho, která do Fantastických zvířat přináší mnoho komediálních situací a většinu scén si krade pro sebe. Samotný příběh je dle očekávání představovací a slouží jako předzvěst větších věcí, o kterých by měly vyprávět další čtyři naplánované díly. A mělo by to být velkolepé.

Zápletka se točí kolem neznámé hrozby, malinko připomínající nedávný Sebevražedný oddíl, a trochu i Na hraně zítřka, a odsýpá celkem svižně. Oceňuji docela rozvleklý rozjezd, který zlepšuje ztotožnění se s postavami, kde hraje prim především vtip a opravdu nahánění fantastických zvířat, jejichž CGI je na dnešní poměry přinejmenším standardní. V příběhu trhliny samozřejmě jsou, zmínit musím především přibíhání, především ženských vedlejších postav do scén, kdy je tam nikdo nečeká (zdravíme Muže z oceli) a malinké nesrovnalosti ve druhé třetině filmu, kdy film naopak nabere zběsilé tempo a příběh je pak vyprávěn ve zkratkách. Přitom by některé části vyprávění zasloužily ještě více rozpitvat. Taktéž je nutno pochválit i celkovou zápletku se sirotčincem nebo nekompromisní odsouzení – abych vám ale neprozradil překvapení, nebudu to dál rozebírat.

Fantastická zvířata jsou velmi solidním filmem, který Potterům nedělá ostudu, a má velký potenciál na rozšíření kouzelnického světa, do kterého jsme se všichni zamilovali. Více si rozebereme v recenzi.

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Fantastická zvířata a kde je najít (foto: Freeman Entert.)

75% – recenze ve středu

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Freeman Entert. / Warner Bros. © 2016

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast