Recenze | Paterson – mistrná filmová jednoduchost plná vlídnosti

Jít na tenhle film je výtečný nápad. Zaujme vás svým klidem, laskavostí a dobře vystihuje tempo života, které bychom si měli všichni dopřát jako životní lék…už jen najít někoho, s kým to budete sdílet. To je asi tak všechno, co by se mi chtělo v duchu této mistrné filmové jednoduchosti napsat k poslednímu snímku Jima Jarmusche, který právě přichází do českých kin. Jenže to nestačí a taky by byla škoda nedat Vám “ochutnat” trochu víc.

Paterson (foto: Aerofilms)

Jim Jarmusch je pionýrem amerického nezávislého filmu a se snímkem Paterson přichází ve velmi dobré formě s nezaměnitelnou schopností vyprávět i obyčejný příběh neobyčejně, a to včetně mnoha odkazů k různým osobnostem a dílům, které měly a mají blízko k Patersonu v New Jersey.

Láskyplná akceptace

Paterson (Adam Driver) je nejen hlavní postava filmu, ale tedy i jméno městečka, kde řidič autobusu linky 23 žije se svou krásnou a životem kypící Laurou (Golshifteh Farahani) a buldočkem Marvinem (fenka Nellie). Jednoduchá struktura filmu – sedm dní, které divák s postavami sdílí, se v mnohém opakuje a vrství v určitém rytmu jako krátké básně, které si ve volných chvílích Paterson spisuje do svého tajného zápisníku. V ději nečekejte žádné zásadní směřování k nějakému dramatickému vyústění. To by ani nebyl Jarmuschův styl. Nechte na sebe působit klid a jednoduchost života žitého teď a tady. Filmový pár dobře ví, kde jsou limity toho druhého a vzájemně se nesoudí, ale laskavě a láskyplně akceptují.
Patersonova rutinní práce řidiče autobusu mu jakožto milovníkovi poezie Williama Carlose Williamse dává prostor, aby se neunavil tolik, že zapomene vnímat poetiku všedního dne. Opakuje se poezie, opakují se i dny a činnosti v nich, přichází nejrůznější symboly, které se násobí.

Adam Driver nabízí skvělý výkon

Důkaz života, žádná velká slova, jen vnímání každodenních záležitostí, soužití. Čistý klidný všední obraz. Film má stejný výraz a atmosféru jako jeho tvůrce při tiskové konferenci v Cannes, kdy poslouchá otázky novinářů a následně na ně odpovídá.
Adam Driver se v roli Patersona ukázal jako mistr nonverbální komunikace a divák dobře celou dobu ví, jak se Paterson cítí, i když toho mnoho nenamluví. Hezky to vyvažuje jeho partnerka Laura, íránská herečka Golshifteh Farahani, která je jako jeho protiklad gejzírem energie a neustále zkouší něco nového. Navíc zbožňuje svého anglického buldoka a taky všechno, co je černobílé.

Paterson (foto: Aerofilms)

Na celý film je vlastně možno pohlížet jako na báseň. Prosté básničky Patersona se vpisují do filmových záběrů. Jejich rytmus je tempem Patersonova života – nenuceného a jednoduchého, žitého teď a tady.
Mám ráda “jiné věci”, tenhle film jiný je. Je jiný hezky, mile. Svým klidem vás nastaví do rozjímacího módu. I těmi všemi tichými a dlouhými scénami a absolutně skvělou hudbou, která je dílem Cartera Logana. Ten už s Jarmuschem spolupracoval na filmu “Přežijí jen milenci” (2013). Vlídné vtipy občas příjemně oživují příběh. Třeba ten s poštovní schránkou nebo osazenstvem místního baru, kam Paterson chodívá, když venčí psa.

Paterson (foto: Aerofilms)

  • Režie - 95%
    95
  • Scénář - 80%
    80
  • Vizuál, kamera - 90%
    90
  • Herci - 90%
    90
  • Hudba - 90%
    90

Paterson (2016)

Film je konfesí jednoduchého lidského života, který se obejde bez posledních vymožeností zběsile pádící civilizace. Osobně jsem byla moc ráda za to, že jsem nový rok začala filmem, který není plný temna, emočního vypětí a hrůzy.

90 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2016

Paterson
Komedie / Drama
USA / Německo / Francie, 2016, 118 min
Premiéra: 5. ledna 2017 Aerofilms

Režie: Jim Jarmusch
Scénář: Jim Jarmusch
Kamera: Frederick Elmes
Hudba: Carter Logan
Hrají: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Kara Hayward, Sterling Jerins, Luis Da Silva Jr., Rizwan Manji, Jared Gilman, Method Man, Barry Shabaka Henley, Chasten Harmon, William Jackson Harper

#paterson #jimjarmusch #aerofilms #premiere #moviepremierecelebration #adamdriver #kviff #kviffdistribution

Fotka zveřejněná uživatelem Totalfilm.cz | web (@totalfilmcz),

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.