Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Tvůrci zvířata v Psím poslání netýrali – přečtěte si jejich reakce na negativní kampaň

Ve čtvrtek má v kinech premiéru nový film Lasse Hallströma Psí poslání. Příběh o tom, že všichni psi přijdou jednou do nebe, ale nejdřív musí na zemi splnit své poslání, vzbudil velké pozitivní reakce na první ukázky. Těsně před premiérou ale na internet uniklo video z natáčení, na kterém údajně dochází k týrání jednoho z psích herců. Ke kauze se vyjádřil režisér Lasse Hallström a uvedl, že se v jeho filmech snaží zvířecím hercům vždy zajistit bezpečné a milující prostředí. K dotyčnému videu a negativní kampani, která se těsně před premiérou kolem filmu objevila, se vyjádřil i autor knižní předlohy Bruce Cameron nebo herec K. J. Apa.

Spisovatel Bruce Cameron na své facebookové stránce učinil oficiální prohlášení, ve kterém film a zacházení se zvířaty ve filmu obhajuje proti nedávným obviněním:
Původní odkaz zde: https://www.facebook.com/Adogspurpose/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

Nejdříve bych rád poděkoval všem – a byly vás doslova tisíce, kdo písemně vyjádřili svou podporu. Velmi si vážíme vašich příspěvků a podnětů. Video, které jsme všichni viděli, považují za šokující, protože když jsem se zúčastnil natáčení, všichni dbali na bezpečnost a spokojenost psů.
Kdyby si lidé, kteří film natáčeli a stříhali, mysleli, že něco není v pořádku, proč by čekali patnáct měsíců, než by s tím začali něco dělat, místo aby to bezprostředně nahlásili příslušným úřadům? Proto jsem se podíval na materiály, natočené v onen dotyčný den, kdy jsem u natáčení nebyl, a z natočených záběrů vyplývá něco naprosto jiného.

Písemný komentář doprovázející sestříhané video nepravdivě interpretuje to, co se stalo. Pes nebyl vyděšený a nebyl vhozen do vody – viděl jsem materiály natočené tentýž den dříve, na kterých Hercules s radostí skáče do bazénu. Když byl vyzván, aby stejný kousek provedl z druhé strany bazénu, odkud ten den ještě neskákal, odmítl to. Chybou bylo, snažit se psa ponořit do vody a ukázat mu tak, že to nic není – problémem nebyla voda, problém spočíval v místě, a pes s radostí kousek zopakoval, když se mohl vrátit na své původní místo.

Mně se také nelíbilo, když se Hercules krátce ocitl pod vodou, ale v bazénu byl na jeho záchranu připraven jeho cvičitel a potápěč s dýchacím přístrojem. Hercules miluje vodu, nebyl nijak ohrožen a nebyl vystresovaný.
Při natáčení filmu, kde hlavní zásadou byla bezpečnost a spokojenost psů, docházelo k chybám, a je nutné udělat vše, aby se takové chyby neopakovaly. Ale nezisková organizace American Humane potvrzuje, že při natáčení filmu nebylo zraněno žádné zvíře proto, že při natáčení filmu žádné zvíře zraněno nebylo.
Veřejně prosazuji ochranu zvířat a jsem hrdý na hodnoty zachycené ve filmu Psí poslání.
W. Bruce Cameron, 20.1.2017

Také herec K.J. Apa uveřejnil na svých stránkách v sociálních sítích stručné prohlášení na obranu filmu:
Původní odkaz zde: https://twitter.com/kj_apa/status/822266844258193408

Je nutné uvést, že Bruce, KJ a také Dennis a všichni ostatní členové filmového štábu viděli nesestříhané materiály z natáčení ze dne, kdy bylo natočeno video uveřejněné na webu TMZ, a všichni se ujistili, že Herculovi nikdo neubližoval. Nikdo pochopitelně nechce, aby byl pes vystresovaný, ale byl to jen kratičký moment z celého jinak spokojeného dne a Hercules byl neustále obklopen lidmi, kteří se o něj starali.

Film Psí poslání má premiéru ve čtvrtek 26. ledna. Do kin ho distribuuje společnost Freeman Entertainment.
Zítra přineseme recenzi.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Freeman Entertainment © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast