Novou Dunu natočí režisér Příchozích a Blade Runnera Denise Villeneuve

Tak je to potvrzené. Režisér pecek Zmizení, Sicaria či Příchozích si po řadě úspěchů v podstatě vyprosil adaptaci jeho vysněné sci-fi ságy. Jedná se o adaptaci Duny, slavné série z pera Franka Herberta. Zprávu o plácnutí si mezi Villeneuvem a studiem Legendary potvrdil na svém Twitteru syn autora a také jeho neméně úspěšný pokračovatel Brian Herbert. A rovnou naznačil, že u jednoho filmu rozhodně nezůstane.

Duna (1984) – (foto: Universal)

Příběh se motá kolem pouštní planety Arrakis, kterou obývají obří červi. Ti vylučují vzácné koření, které lidem prodlužuje život a přináší psychické schopnosti, díky nimž mohou absolvovat mezihvězdné lety. Takže je jasné, že o tuhle planetu bude mezi lidmi velký zájem. Knížka vypráví příběh Paula Atreida, jehož urozený rod byl zrazen, a bude to právě on, kdo bude muset planetu Arrakis získat zpět. Kouká z toho politika, ochrana přírody a hlavně opulentní sci-fi scény, jaké snad stříbrné plátno ještě nepotkaly.

Denis Villeneuve (foto: archiv)

Villeneuve minulý rok poslal do kin chytré sci-fi Příchozí, které zaznamenalo úspěch u kritiků, diváků i producentů, jelikož jim do kasičky přisypal nemalé peníze. Příchozí jsou také ve hře o Oscary a to včetně sošky za nejlepší film i režii. Tento rok v říjnu ale netrpělivě vyhlížíme pokračování kultovního Blade Runnera s podtitulem 2049, kde Villeneuve vystřídal na režisérské stoličce Ridleyho Scotta, který tentokrát pouze produkuje, (a režijně dohlíží na nového Vetřelce) a můžeme se také těšit na starého barda Harrisona Forda nebo čerstvého nominovaného Ryana Goslinga, který bude v únoru bojovat o Oscara za roli v La La Landu.

Villeneuve má rozjetou kariéru na 150% a kdo si ho zbožně přál jako režiséra nového Batmana, bude si muset nechat zajít chuť. Tenhle Kanaďan si totiž teď může točit, co se mu zachce. A očividně sází na originální projekty. A to je jen a jen dobře.

Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford, Ryan Gosling na place Blade Runner 2049

Nové zpracování Blade Runnera 2049 nás čeká už letos, konkrétně 5. října v distribuci Falconu. Duna se do kin podívá v roce 2019.

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon, Universal, Warner