Barťák slaví sedmdesátku – v ČT ho čeká oslava jubilea

Televizní premiéra komedie Teorie tygra o stárnoucím veterináři, který se pokouší vymanit z vlivu své ženy, premiérový díl cyklu GEN, který se na prezidenta filmového festivalu a čerstvého držitele Českého lva podívá očima režiséra Davida Ondříčka a dalších osm filmů, v nichž zářila česká herecká legenda. Česká televize připomíná ve svém programu významné jubileum Jiřího Bartošky. Známý herec a prezident MFF Karlovy Vary slaví 70 let.

V neděli 2. dubna se od osmi hodin večer divákům představí Jiří Bartoška v rámci cyklu GEN, v němž budou připomenuty nejen jeho herecké začátky – kariéru si prý sám nevybral, ke studiu herectví ho přihlásily jeho kamarádky Eliška Balzerová a Jana Švandová, ale zaměří se také na jeho působení ve funkci prezidenta karlovarského filmového festivalu, který si dnes bez jeho tváře dokáže jen málokdo představit.

Tentýž večer bude mít na ČT1 televizní premiéru celovečerní debut režiséra Radka Bajgara Teorie tygra, ve kterém se po boku Jiřího Bartošky představí Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová nebo Jiří Havelka. Příběh vypráví o veterináři, který už nechce být pouze ochočeným domácím králíčkem své manželky, ale touží se stát znovu tygrem. Než se mu to podaří, zamotá se do řady lží, omylů a trapasů, jejichž součástí je i psychiatrický ústav, plavba na voru a život na lodi.

Jiří Bartoška ve své neznámější roli – jako prezident MFF Karlovy Vary (s Helen Mirren)

Tematické vysílání k životnímu jubileu Jiřího Bartošky ale odstartuje již v pondělí 20. března záznamem Moliérovy tragikomedie Don Juan z Divadla Na zábradlí a kriminálním filmem Sráči. O tři dny později se bonviván českého filmu představí divákům ve filmu o politických procesech padesátých let Jen o rodinných záležitostech a poslední březnový víkend bude patřit oceňovanému snímku Všichni moji blízcí, příběhu na motivy knihy Eduarda Štorcha Osada Havranů a deseti Českými lvy ověnčeném dramatu o muži, který se proti své vůli stane nájemným vrahem, Je třeba zabít Sekala.

-red-
zdroj: ČT
foto: archiv, Film Servis Festival Karlovy Vary, a.s.