Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

East Doc Platform přivítá 400 filmových profesionálů z oblasti dokumentu

Už šestý ročník největší dokumentární akce (EDP) svého druhu v regionu se uskuteční v rámci Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Organizuje ji Institut dokumentárního filmu. Do Prahy zavítá na 400 filmových profesionálů, zástupců významných světových festivalů a klíčových osobností z oblasti dokumentárního filmu.

Většina akcí proběhne mezi 6. a 12. březnem v Institutu Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2). Program v anglickém jazyce bude přístupný také veřejnosti a vstup je volný. Na East Doc Platform se letos přihlásilo 284 připravovaných dokumentů ve fázi vývoje, výroby či postprodukci. Z toho bylo vybráno několik desítek projektů, které soutěží o 9 cen. Ty budou rozdány na zakončení East Doc Platform a vítězové oznámeni na zakončení Jednoho světa. Téma letošního ročníku East Doc Platform je: „Přítomnost, která trvá…“

Miriam Ryndová, vedoucí East Doc Platform, k tématu dodala: „Čas spoluvytváří základní linii v autorském dokumentárním filmu. To, že dokumentaristé zachytí událost a otevřou jí v čase dalším významům, nás přivedlo k tomu, že bychom rádi vyzvali k zpomalení a otevřely důležité momenty k další diskuzi neboť současné skutky mají dopad i do naší budoucnosti.“

V rámci EDP proběhne East European Forum. To je největší setkání dokumentárních tvůrců ze střední a východní Evropy s předními evropskými a severoamerickými televizními producenty, distributory, nákupčími, zástupci filmových fondů, festivalů a produkčních společností. Režiséři a nezávislí producenti zde mohou nabídnout své projekty ke koprodukci, budoucí distribuci a nebo získat nějakou další formu podpory či spolupráce. Součástí akce jsou i workshopy a přednášky, které se věnují dokumentární tvorbě na mezinárodním poli.

Úspěchem letošního ročníku EDP je vysoké zastoupení českých projektů. „Ráda bych na tomto místě vyzdvihla aktivitu českých dokumentaristů. Z celkového počtu projektů, které se EDP letos zúčastní, tvoří čtvrtinu právě čeští zástupci, z čehož máme velkou radost“, dodává Miriam Ryndová.

Satanic Girls

Z českých titulů na East European Forum určitě zaujme „Lust For Life“ režiséra Radovana Síbrta, který vypráví o členech kapely The Tap Tap a je příběhem hudby, přátelství, tužeb a snů. Dále je tu také hudební docu-fiction „The Sound Is Innocent“ režisérky Johany Švarcové. To mapuje počátky elektronické hudby v 50. a 60. letech a poválečné nadšení v Západní a Východní Evropě z netradičního pohledu Homo digitalis. A do třetice snímek „Satanic Girls“ režiséra Bohdana Bláhovce, který vypráví o osudech dívčí kapely Satanic Girls, jejíž členky emigrovaly v 60. letech z komunistického Československa, aby se staly hvězdami v komunistickém Chile.

Z mezinárodních filmů na East European Forum stojí za to jmenovat snímek režiséra Stafana Obina „Holýma rukama“ (Bare-Handed) pojednává o dvou mužích a jejich boji proti náborovým pracovníkům Islámského státu, bojujících den za dnem, holýma rukama…Velmi aktuální film „Dobrá změna“ (The Good Change) režiséra Konrada Szolajskiho se zabývá problémem současné polské politiky. Na příběhu dvou ideologicky rozdílných žen sledujeme osud jejich vlasti, která je stále státem demokratickým nebo podlehne populistické diktatuře?A pak je tu režisérka Alina Rudnitskaya, která v dokumentární komedii „Mercedes Princip“ (Mercedes Principle) zavede diváky do života a myslí dvou současných žen a poodhalí jejich cestu za hledáním bohatého muže.

Na EDP se také představí 7 projektů zaměřených na aktuální sociologické, ekologické a politické otázky – v rámci projektu Doc Tank. Letos jsou to projekty s aktivistickým přístupem a potenciálem pro sociální kampaně. Filmaři vybraní na Doc Tank se zúčastní dvoudenního intenzivního workshopu s lektory a jednoho dne vyhrazeného pro individuální schůzky s mezinárodními profesionály, kreativními producenty, dramaturgy a zástupci z filmových, interaktivních a uměleckých odvětví, médií a televizí na tzv. Project Marketu.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Další trailery v playlistu na kanále YouTube[/pullquote]

Na Doc Tank přijíždí tento rok největší kapacity ze světových univerzit mediálních studií a z největšího Massachusetts Institute of Technology. Jsou jimi William Uricchio, Aranau Gifreau Castells, Sandra Gaudenzi. Veřejná prezentace projektů na Doc Tank se uskuteční v pátek 10.3. | 14:00 – 15:45 | v Institutu Cervantes, kde bude ukázáno 5 připravovaných trans-mediálních projektů veřejnosti a malé porotě složené z prestižních mezinárodních producentů interaktivních projektů. Českou republiku na Doc Tanku zastupuje snímek „Putin“ (Constructing Putin, ČR, Nizozemsko 2018, režie: Elizabeth Rocha Salgado), který je natočen unikátní formou, zcela originálně pohlíží prostřednictvím dvanácti Rusů na postavu ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Tipy na přednášky na East Doc Platform:
MASTERCLASS: JOE BINI – OSOBNÍ KOMENTÁŘ K DOKUMENTÁRNÍ TVORBĚ OČIMA STŘIHAČE
Čtvrtek 9.3. | 11:30 – 13:00 | Institut Cervantes, Kinosál

DISKUZNÍ PANEL: PODPORA ŽENSKÝCH FILMAŘEK
Pátek 10.3. | 16:30 – 18:00 | Institut Cervantes, Kinosál

PŘEDNÁŠKA: INTERAKCE S PROSTOREM
Středa 8.3. | 16.00 – 17.30 | Institut Cervantes, Kinosál

CZECH DOCS… COMING SOON
Čtvrtek 9.3. | 14:00 – 15:15 | Institut Cervantes, Kinosál

PŘEDNÁŠKA: AKTUÁLNÍ TRENDY VE 360° VIDEU A VIRTUÁLNÍ REALITĚ
Čtvrtek 9.3. | 17.30 – 18.30 | Institut Cervantes, Kinosál

PŘEDNÁŠKA: JAK UVÉST DOKUMENTÁRNÍ FILM – INOVATIVNÍ DISTRIBUČNÍ STRATEGIE
Pátek 10.3. | 10:00 – 11:15 | Institut Cervantes, Kinosál

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast