Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

NaFilm není zatuchlá filmová výstavka, ale projekt světového střihu

Doslova hmatatelným důkazem toho, že někdo jen tak neplácá do větru a jde za tím, co si usmyslel, je studentský projekt NaFilM, který najdete v Paláci Chicago ve druhém patře. Jeho tvůrci usilují o vznik Národního filmového muzea, které u nás v České republice zatím chybí, a to i přesto, že naše bohatá filmová historie je plná úspěchů a svět naši filmařinu uznávaná.

Na FilM – animace

Za projektem NaFilM stojí studenti magisterského a doktorandského programu Katedry filmových studií FF UK v Praze, na kterém už několik let spolupracují se studenty a čerstvými absolventy napříč obory uměleckých a technických vysokých škol (architektura, scénografie, animace, zvuk…). Jmenovitě jádro tvoří Adéla Mrázová, Jakub Jiřiště a Terezie Křižkovská. Navíc úroveň provedení celé výstavy je na české poměry skutečně nadstandardní a na atraktivnosti jí ještě přidává i její interaktivní pojetí.

Studenti svoje nadšení a ideu dokázali proměnit v projekt, který se svým zpracováním může směle srovnávat se zahraničními ekvivalenty. V prostorách NaFilM totiž uvidíte instalace čistě, jednoduše a moderně zpracované. Nemají ani náznakem nic společného se zatuchlými a nudnými muzeálními výstavkami, na které u nás ještě stále není problém narazit. Na cestě ke zhmotnění své myšlenky dokonce procestovali kus světa, aby získali inspiraci z podobných projektů a filmových muzeí různě po světě.

Na FilM – koutek s virtuální realitou

Letošní projekt přináší tři základní oblasti z dějin české kinematografie. Ta jsou propojena tématem pohybu. A proč píšu letošní? To proto, že už loni proběhla první interaktivní výstava. První část odkrývá podstatu filmu a jeho první podoby, druhá otevírá svět fantazie meziválečných avantgardistů a v poslední části se dozvíte a vyzkoušíte, jaké jsou základní principy a techniky filmové animace. Díky velmi povedenému konceptu si většinu věcí můžete vyzkoušet.

  • 90%
    Obsah výstavy - 90%
  • 100%
    Provedení a vizuál - 100%
  • 80%
    Edukativnost - 80%
  • 100%
    Zábavnost - 100%
90%

Na FilM - filmová výstava

NaFilM je typ výstavy, na které se nebude nudit celá rodina. Projekt nabízí i dopolední programy pro školy, které se dají spojit s filmovými dílnami. Jak samy tvůrkyně Terezie a Adéla řekly, chtěly ukázat, že muzeum by nemusela být nuda.

Za myšlenku filmového muzea se postavila i řada českých filmařů – Jiří Menzel, Jan Svěrák, Olga Sommerová, Helena Třeštíková nebo Jan Hřebejk. Výstava potrvá minimálně do konce dubna. Studenti ale doufají v její prodloužení. Podaří-li se to, chystají se instalace opět vyměnit za další atraktivní. Jejich největší úkolem, který si ale dali, je najít větší prostory. To by pak mohli připojit i první úspěšnou výstavu, celou instalaci rozšířit a konečně tak dát vzniknout filmovému muzeu.

Video z výstavy se co nevidět objeví na našem YouTube kanále

Adresa: Palác Chicago, Národní 32, Praha 1 | vchod z ulice Charvátova
Konec výstavy: 30. dubna 2017 ( v jednání je prodloužení)
Otevřeno: úterý – neděle  |  13:00 – 19:00
vstupné: základní 80 Kč  |  děti, studenti, senioři: 60 Kč  |  skupiny: 30 Kč
www.nafilm.org

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast