Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Tereza Nvotová srozumitelně a přitažlivě odhaluje Mečiara

Tereza Nvotová je talent a prokazuje to zas a znova každým svým dalším projektem (naposledy to byl celovečerní hraný snímek Špína). Její poslední prací je dokument Mečiar, který vznikl v produkci HBO a dnes má na tomto kanále premiéru. K vidění bude i na HBO GO. Od tohoto čtvrtka už je také ve slovenské kinodistribuci a v Česku ho budou moci vidět diváci Festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, kam režisérka zavítá společně s producenty.

Mečiar (foto: HBO)

Svůj dokument Nvotová natočila v roce 2013 původně jako krátký film a prezentovala ho poprvé na již zmiňovaném festivalu v Jihlavě. Velký ohlas ji pak přesvědčil o tom, že by bylo dobré v tématu pokračovat, a tak vznikl nový celovečerní dokument. Nvotová ve svém filmu použila také své soukromé záběry z dětství, na kterých si jako desetiletá hraje s kamarádkou na rozhovor s Mečiarem. Je jasné, že Mečiar už tehdy pro ni byl fenoménem prostředí, ve kterém žila, a z pochopitelných důvodů nebylo možné ho nevnímat. Sama vypráví, jak jednou počítala kolikrát padne jeho jméno v hovorech dospělých, které měla kolem sebe. Mečiar spojoval a rozděloval. Nejen národ, ale dokonce i rodiny.

Mečiarova historie se započala funkcí podnikového právníka slovenského Skloobalu Nemšová. Režisérka popisuje jeho politický postoj před revolucí, který se pak měnil trochu v duchu hesla „kam vítr, tam plášť“. Mluví se o Mečiarově schopnosti oslnit širokým rozpětím znalostí, aniž by to někoho překvapilo. Tehdy tím očividně dovedl imponovat mnohým a oslňovat zástupy. Svou roli v tom hrála určitě i porevoluční euforie a také nezkušenost s novou politickou atmosférou.

Nvotové se podařilo resuscitovat nedávnou minulost, která se z velké části týkala a týká i Česka. Chytře napovídá v kontextu s dneškem všem, kteří už zapomněli a nebo nezažili, co v důsledku znamená uvěřit zdatnému manipulátorovi, který ve svém vlastním přesvědčení dlouhodobě usiluje nejen o moc, ale také o mnoho lidských životů, aby nekonec s písní na rtech a slzou v oku dojímal ty, kteří ho neprokoukli.

Mečiar (foto: HBO)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Paralela s dneškem[/pullquote]Bylo by skvělé, kdyby se tenhle dokument dostal ke studentům a mladým lidem, aby si díky němu mohli uvědomit paralelu s dnešním politickým děním. Snímek je totiž srozumitelný právě díky pohledu mladé režisérky, která se sama snaží na onu dobu podívat dospělejšíma očima a rozklíčovat to, co pro ní v dětství byla denní realita.

Nvotová u dokumentu dovede svou přirozenou zvědavost velmi dobře skloubit se schopností logicky uvažovat, zacílit, zvolit srozumitelný a přitažlivý způsob vyprávění a dokumentování a ještě to celé po formální stránce působí velmi esteticky. Takže i ten občasný subjektivnější pohled na věc, než by bylo u dokumentu zdrávo, jí divák snadno odpustí.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Home Box Office © 2017

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast