Recenze | Star Wars: Poslední z Jediů je epická epizoda – jedna z nejlepších vůbec

Tohle je hodně velká satisfakce těm nejskalnějším fanouškům hvězdné ságy. Už první reakce ze zahraničí napovídaly, že se osmá epizoda prostě povedla. Naštěstí jsme se dnes přesvědčili, že to nebyla žádná bublina. Reakce na předchozí sedmý film byly velmi rozporuplné a obecně se jednalo vlastně o zklamání. Rian Johnson ale hodně překvapil. Vytvořil nezapomenutelné dílo, které se do historie ságy zapíše zlatým písmem.

Star Wars: Poslední z Jediů (foto Falcon)

Důstojné rozloučení s Carrie Fischer

Jako kdyby tvůrci tušili, že nebude další šance spolupracovat s Carrie Fischer. Postavu princezny Lei vytěžili, jak se jen dalo. Stejně tak dostává obří prostor Luke Skywalker (Mark Hamill). Poslední z Jediů je opravdu velkolepý film, který ale velmi dobře a naplněně pracuje se všemi postavami. Především postava Luka je opravdu dokonale napsaná. Na plátně uvidíte věci, o kterých se skalním fanouškům desítky let tak maximálně pouze snilo.

Dávkování akce i humoru v dokonalé kadenci. Tak bych osmou epizodu charakterizoval jednou větou. Co je ale největší devizou nového dílu? Velmi, velmi dramatické a epické zvraty. Některé velmi šokující. Galaktické bitvy jsou velmi oslnivé, ale oproti nim stojí duchovní síla posledního mistra Jediů, silné rodinné vazby a nadějná postava mladičké Rey. Ta zápasí nejen s odmítavým postojem Luka Skywalkera pomoci povstalcům, ale především s Kylo Renem. Toho v jeho rozpolcenosti čekají závažná rozhodnutí. A sám je tím, kdo připraví jedno z největších překvapení vůbec.

Film od ryzího fanouška

Slova Riana Johnsona nebyla vůbec planá. Z filmu je rozhodně cítit, že ho vytvořil velký fanoušek celé ságy. Jako by ho napsal přesně na míru kritikům předchozí epizody. Síla se probouzí byl totiž film, který pouze plynul. Nic zásadního se v něm vlastně krom smrti Hana Sola neudálo. V osmé epizodě je tolik wow momentů, že mne velmi svrbí prsty na klávesnici, abych je aspoň nenaznačil. Ale dopřeju vám pocit nevědomosti, díky kterému jsem si i já dnes Posledního z Jediů užil dosyta.

Star Wars Poslední z Jediů (foto: Falcon)

Hledat na takhle dokonalém filmu a perfektním scénáři chyby, by bylo opravdu trapné a tuhle aktivitu si odpustím. Jdu ještě chválit. Výprava i triky jsou fenomenální. Ať už sledujeme galaktické bitvy, jsme na Lukově ostrově nebo interiérech vesmírných plavidel. Už tradičně jsou hvězdné války skvěle trikově zvládnuté. S CGI se to nepřehání a je tu množství scén, kterým vyloženě prospívá reál.

Star Wars Poslední z Jediů (foto Falcon)

Životní role Marka Hamilla

Ozdobou filmu je už zmiňovaný Mark Hamill. Jak už bylo řečeno, scénář je perfektní a Hamill má co hrát. Jednoznačně podává nejlepší výkon své dosavadní kariéry a troufám si tvrdit, že by si minimálně zasloužil oscarovou nominaci. I když akademie SW obecně moc nemiluje.
Všichni herci si nemohou stěžovat na nedostatek prostoru. Oscar Isaac jako Poe v podstatě nahrazuje Hana Sola. Sice po většinu času hlavně prudí, ale tak nějak sympaticky. Asi nejzajímavější zůstává krom Luka Skywalkera postava Kyla Rena. Adam Driver je opravdu fenomenální herec. Spolu s Hamillem filmu prospívají jednoznačně nejvíc.

  • Režie - 90%
    90
  • Scénář - 80%
    80
  • Herci - 90%
    90
  • Vizuál, kamera - 100%
    100
  • Hudba - 80%
    80

Star Wars: Poslední z Jediů (2017)

Překvapení. Ve všech směrech. Ohledně samotné špičkové kvality filmu a souladu režijní a scenáristické dovednosti. A především už zmiňovaných a skvěle propracovaných šokujících zvratů. Skvělá a plnokrevná zábava bez sebemenšího náznaku zklamání.

90 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz

foto/video: Falcon © 2017

Star Wars: Poslední z Jediů
Star Wars: The Last Jedi
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2017, 150 min
Premiéra: 14. 12. 2017 Falcon

Režie: Rian Johnson
Scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Benicio Del Toro, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Laura Dern, Kelly Marie Tran, Anthony Daniels, Jimmy Vee, Peter Mayhew, Warwick Davis, Thanh Van Ngo, Crystal Clarke, Akshay Kumar, Andy Nyman, Mark Lewis Jones, Togo Igawa, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.