Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Cenám filmové kritiky vládne Špína a Křižáček s Bábou z ledu

Slovensko-české drama Špína má 6 šancí na vítězství v letošních Cenách filmové kritiky. Po pěti nominacích mají filmy Křižáček a Bába z ledu. Celkem je letos nominováno 12 filmů. Vítěze se dozvíme v sobotu 27. ledna v přímém televizním přenosu (20. 20 na ČT Art).

Celovečerní hraný debut Terezy Nvotové Špína vypráví o mladé Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, dívku doženou až k pokusu o sebevraždu. Lena se kvůli tomu ocitne na psychiatrické klinice a hledá nový začátek. Špínu čeští kritici nominovali v kategoriích film roku, režie, scénář, díky kameře Marka Dvořáka má film šanci i v kategorii Audiovizuální počin roku, nominována byla i představitelka hlavní role Dominika Morávková a kameraman Marek Dvořák. Tereza Nvotové se navíc uchází i o cenu pro objev roku.

S pěti nominacemi Špínu stíhají loňský vítěz karlovarského Křišťálového glóbu Křižáček, snímek Václava Kadrnky, a Bába z ledu Bohdana Slámy.  V herecké kategorii konkuruje Karel Roden sám sobě s nominacemi za svůj výkon v Křižáčkovi a v Masarykovi. Soupeřem mu je Pavel Nový za roli otužilce v Bábě z ledu. . Jeho kolegyně Zuzana Kronerová se o cenu pro nejlepší herečku utká kromě Dominiky Morávkové i s Barborou Polákovou, jež novináře zaujala v novince Miroslava Krobota Kvarteto.

Dvě nominace, na objev roku i v kategorii Mimo kino, má dokumentární film Hranice práce Apoleny Rychlíkové ze známého cyklu Český žurnál. Mezi dokumenty uvedenými v kinech bodovaly tituly Červená, Richard Müller: Nepoznaný a dokudrama Sama.

Dnes v úterý 2. ledna začíná druhé kolo hlasování, při kterém necelá padesátka filmových kritiků vybírá celkové vítěze. Slavnostní večer Cen české filmové kritiky proběhne v Divadle Archa v sobotu 27. ledna. Ceremonii můžou v přímém přenosu od 20.20 sledovat diváci České televize na programu ČT art, večer budou opět moderovat Jana Plodková a Jiří Havelka.

Cena české filmové kritiky

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků. Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou dostupné online na www.filmovakritika.cz.

zdroj: Pavel Sladký
-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast