Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Recenze | Kolo zázraků Allenovi zachránila Kate Winslet

Tradičně s novým rokem přichází do českých kin i nový film Woodyho Allena, který prvního prosince oslavil už své osmdesáté druhé narozeniny a už pilně pracuje na svém dalším filmu. Jaké je Kolo zázraků?

Kolo zázraků (foto: Bioscop)

Žánrově je jeho Kolo zázraků drama, v němž vyniká Kate Winslet. Příběh je zasazen do 50. let minulého století a Winslet v něm hraje zoufalou a neurotickou servírku Ginny, která jako nedoceněná herečka našla i se svým pyromanským synkem nový domov u Humptyho (Jim Belushi). Ten obsluhuje kolotoče v zábavním parku na Coney Islandu. Snaží se abstinovat, miluje rybaření a kdysi také vydědil svou dceru Carolinu (Juno Temple), která se bezhlavě zamilovala do mafiána. Teď se ale Carolina vrací domů, aby si zachránila život. Ginny je ale v koncích, protože se zalíbí jejímu mladému milenci Mickeymu (Justin Timberlake), jenž si na tamější pláži přivydělává jako plavčík při studiu divadla.

Až divadelně úsporný snímek s místy chatrnými dialogy nemá ambice rozdělovat své charaktery na dobré a zlé. Vypráví o životě, o opakování chyb a odpouští si jakékoliv kategorizace. Dějově nemá Kolo zázraků žádný složitý příběh, jde spíš o pointu. Rozhodně mi ale tenhle příběh byl blíž než předchozí pro mě osobně nudné Café society, které jsem považovala za konečnou ohledně mého zájmu o Allenovy filmy.

Kolo zázraků (foto: Bioscop)

Problém mám u zpěváka a příležitostného herce Justina Timberlakea v roli plavčíka Mickeyho. Ten je i občasným vypravěčem příběhu. I když o jeho hereckém talentu osobně nepochybuji, na Mickeyho roli se nehodí. Je v ní příliš moderní a současný. Diváka se do příběhu snaží vtáhnout přímým vyprávěním do kamery, ale za mě osobně bez účinku.

Kolo zázraků (foto: Bioscop)

Za kamerou stál oscarový matador Vittorio Storaro. Ten s Allenem spolupracoval už na Café society. Jeho kamera je jednoduchá, záběry dlouhé. Co mi ale nebylo příjemné, je přebarvenost snímku s tóny hřejivé podzimní oranžové, kde to jenom trochu šlo.
Allenovy soundtracky bývají většinou dobře zvolené. Starý dobrý jazz, který vkusně předěluje obrazy a nechává diváka popřemýšlet a nadechnout. Ale v Kole zázraků se omílají stále dokola snad dvě stejné melodie a brzy to tak pro divákovy uši začně být trochu tortura. Leda, že by Allen chtěl divákovi zprostředkovat protivný pocit z hluku a pouťových a stále se opakujících písniček a podtrhnout tak neurotismus a roztříštěnost hlavní hrdinky Ginny.

Kolo zázraků (foto Bioscop)

Allenovo Kolo zázraků je historkou jednoho milostného čtyřúhelníku a počítá s účastí divákova vlastního úsudku. Necítím to úplně jako nedostatek invence, když Kolo zázraků neskončí naprosto jednoznačnou tragédií. Spíš jako čistý sarkasmus, ke kterému má přispět ještě malý pyroman, který dál vytrvale dává svojí vášni prostor bez ohledu na reakce okolí.

  • 65%
    Režie - 65%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 60%
    Kamera - 60%
  • 55%
    Vizuál - 55%
  • 45%
    Hudba - 45%
  • 70%
    Herci - 70%
60%

Kolo zázraků (2018)

Jistěže Allen už svoje nejlepší filmy dávno natočil, to je dávno jistá věc. Ale výkonem Kate Winslet se hodnota Kola štěstí nepochybně zvedá a Allen může být spokojen se svou volbou. Divák na nového Allena do kina nepůjde proto, aby viděl něco radikálně nového s překvapivou zápletkou. Spíš kvůli filmařské legendě samotné a dnes už i z lehké nostalgie. A na tom přeci není nic špatného…

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop © 2017

Kolo zázraků
Wonder Wheel
Drama
USA, 2017, 101 min
Premiéra: 4. 1. 2018 Bioscop
Režie: Woody Allen
Scénář: Woody Allen
Kamera: Vittorio Storaro
Hrají: Kate Winslet, Juno Temple, Justin Timberlake, Jim Belushi, Debi Mazar, Max Casella, Tony Sirico, Geneva Carr, Steve Schirripa, Candice A. Buenrostro, Marko Caka, Jack Gore, Bobby Slayton, Robert C. Kirk, Maddie Corman

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast