Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve středu začne Festival krátkých filmů Praha – přináší nové přitažlivé sekce

Ve středu začne tradiční Festival krátkých filmů Praha. Pořadatel karlovarského mezinárodního filmového festivalu ho připravil už po třinácté. Letos ke tradičním sekcím přidává další, které reagují na aktuální trendy. Příznivce festivalu tak čeká výlet do světa virtuální reality nebo komplikovaného světa mužů, fantazie o bližší i vzdálenější budoucnosti, příběhy v nichž hrají roli sociální sítě a nová média, nekompromisní set půlnočních filmů se Simonou Babčákovou a pocta jedné z nejoceňovanějších produkčních společností reklamního světa – Stink Films, pro niž pracuje třeba i Ivan Zachariáš, spoluautor znělek Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Tradičně se ale na festivalu bude v hlavní sekci soutěžit. Čtyři bloky Mezinárodní soutěže tvořené dvacítkou filmů z 16 zemí opět dokazují jak rozmanitý, originální a osobitý umí být svět filmů, jejichž stopáž nepřesahuje 30 minut. “Krátké filmy jsou přesně tím místem, kde lze bez obav zkoušet vyprávět neobvyklým způsobem, hrát si třeba i s neuvěřitelně jednoduchými příběhy a nutit diváka do věcí, které vůbec neměl v úmyslu. Tahle možnost být jako filmový vypravěč neopatrný a drzý, nás na krátkých filmech nejvíc baví. Naší snahou je divákům ukázat, že film může vypadat velmi různě a rozmanité jsou tudíž i možnosti diváckého zážitku,“ doplňuje programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný.

Prostor domácí krátkometrážní tvorbě byl v programu festivalu věnován již od jeho založení v roce 2005. Letos poprvé ale tříčlenná mezinárodní porota udělí Cenu pro nejlepší český krátký film uplynulého roku, s níž se pojí finanční odměna 2000 Euro.

V Londýně usazená společnost Stink Films patří dnes mezi nejoceňovanější a nejproslulejší produkce reklamního světa. Od samého začátku pro ni pracuje třeba i Ivan Zachariáš, a co je nejzajímavější, před dvaceti lety ji založil Čech Daniel Bergmann. Společnost Stink Films za dvacet let své existence vytvořila desítky videoklipů, reklam a „brand stories“ pro velké i malé značky. Souběžně s tím koprodukovala dva celovečerní filmy, televizní sérii a řadu krátkých filmů, z nichž dva mohli diváci vidět i v rámci Mezinárodní soutěže v uplynulých ročnících festivalu.

Devět příběhů v programu Muž – návod k použití přináší důkazy o tom, že mužské srdce je neskonale komplikovanější orgán, než se obvykle soudí.
Sekce #followme nabídne filmy, jež si pohrávají s tématikou přesouvání našich životů na sociální sítě a jejich postupnou digitalizací.
Pro fanoušky vizí budoucnosti je připravena selekce Světy zítřka, jež ji nevykresluje povětšinou nijak růžově, bez ohledu na to, jestli se jedná o klasickou nebo akční sci-fi, kyberpunk, post apokalyptickou romanci nebo absurdní komedii.
‚V programu tradičně nemůže chybět oblíbená Brutal Relax Show, více než dvouhodinové pásmo půlnočních filmů, jímž diváky opět provede herečka Simona Babčáková, ani program LABO, určený těm, kdo chtějí alespoň občas zajít do kina na filmy, které chtějí být spíš než vyprávěním příběhů magickým zážitkem, jehož významy leží přímo v obrazech, jež nabízí.

Letos poprvé přináší festival divákům také možnost seznámit se s dynamicky se rozvíjejícím segmentem tvorby, pracující s konceptem virtuální reality. Seznámit se s některými z nejzajímavějších projektů současnosti, nebo prostě si jen zkusit, jak to vlastně funguje, budou mít diváci možnost od 19. – 21. ledna ve speciální VR zóně v kině Světozor po předchozí rezervaci prostřednictvím festivalových webových stránek.

Ani letos festival nezapomene na nejmenší diváky a jejich rodiče. Na program Pragueshorts dětem se mohou děti od 5 do 8 let a jejich rodiče těšit v sobotu 20. 1. 2018 od 15:00 v Bio Oko a o den později, 21. 1. 2018 od 15:00, v kině Aero. Program pořádá Festival krátkých filmů Praha ve spolupráci s Aeroškolou, a filmy, jež se na plátnech objeví, vybraly pro své vrstevníky samy děti.

-red-
zdroj: Z. Janáková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast