Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmoví profesionálové budou představovat nové dokumentární projekty

Ve dnech 3. – 9. března se bude opět konat East Doc Platform, kterou organizuje Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Během týdne se v Praze sejde světová špička filmových profesionálů, distributorů, televizních a festivalových dramaturgů. Představí se tu dokumentární projekty ze střední a východní Evropy, aby získaly jednu z cen v celkové hodnotě 35 000 Eur věnovanou na dalsí rozvoj filmu. Pro širokou veřejnost je připravena celá řada zajímavých přednášek od předních světových filmových odborníků.

Téma 7. ročníku je „Nový disident“. Bylo zvoleno jako reakce na všeobecně zesilující nacionalismus a totalitární tendence v zemích právě střední a východní Evropy. Z více než 300 přihlášek z celého světa porota vybrala 50 nejzajímavějších dokumentárních projektů, které se široké a odborné veřejnosti představí v rámci několika různých akcí.

Evropská kinematografie je do velké míry závislá na veřejném financování, které je na politickém klimatu přímo napojeno. „V současné době můžeme např. V Polsku, Maďarsku nebo Rusku vidět, že státní moc omezuje fungování veřejných fondů a veřejnoprávních médií. Tyto snahy se primárně dotýkají také dokumentárního žánru, který se často zabývá současnými společenskými a politickými tématy a je ohrožen jako první,“ dodává Tereza Šimíková.

Na East Doc Forum se bude prezentovat 21 nejzajímavějších dokumentů právě už ze zmíněného regionu střední a východní Evropy.

Na akci s názvem East Doc Market proběhne dvoudenní „speed-dating“ maraton mezi režiséry, producenty a zástupci mezinárodních fondů, televizí, distributorů a festivalů.

Veřejná prezentace vybraných českých dokumentárních projektů ve fázi výroby nebo postprodukce se bude konat pod názvem Czech Docs…Coming Soon.

Šest nejlepších krátkometrážních snímků se představí na akci s názvem Soutěž krátkých filmů IF/Then Short Pitch, která vznikla nově iniciativou mezi fondem při Filmovém Institutu Tribeca a festivalem Jeden svět.

Prostor dostanou i 3 vybrané projekty zahraničních profesionálů z oblasti digitálních médií a interaktivních webových projektů a to v rámci East Doc Interactive.

Vyhlášení vítězů pak proběhne 9. března na East Doc Foru. Mezinárodní porota ocení nejlepší projekt ve fázi vývoje a výroby Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 Eur. Udělená finanční podpora pomůže filmařům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu. Generální mediální partner Česká televize vyhlásí vítěze Koprodukční ceny ČT spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 Kč. Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2018 budou soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 Eur věnovanou na vývoj projektu.

Více podrobných informací naleznete na https://dokweb.net/aktivity/east-doc-platform/2017/o-projektu

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast