Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Potvora s vtipem nahlíží na sílu ženské manipulace

Snímek Potvora režiséra Christiana Tafdrupa bude mít oficiální distribuční premiéru 8. února, ale právě na něj můžete vyrazit v rámci severské filmové přehlídky SCANDI, která začala včera. Dánský herec a scénárista Tafdrup má za sebou už celkem slušnou řádku filmů a pořadů, ve kterých účinkoval nebo na kterých spolupracoval. Autorsky se podílel i na kultovním severském politickém seriálu Vláda. V roce 2016 debutoval také jako režisér snímkem Rodiče. Potvora je jeho druhým režisérským počinem. I zde je autorem scénáře a ve snímku se stejně jako i v předchozím objeví také v miniroli před kamerou.

Potvora (foto: Film Europe)

To první, co vás už během filmu musí napadnout je, že Potvora je nejspíš Tafdrupova osobní terapie, kde se vypořádá s nějakou špatnou zkušeností s „něžným“ pohlavím. Ať už to tak je nebo ne, dělá to bravurně. Jeho snímek je plný skvěle odpozorovaných detailů nevyrovnaného partnerského vztahu. Jednoduchý příběh začíná flirtem Rasmuse (Anders Juul) a Marie (Amanda Collin), dvou hlavních hrdinů, kteří se potkají na večírku.

Prvních pár týdnů je pro oba dva nádherných. V plné zamilovanosti se snadno cokoliv odpouští a pozornost se dá celkem snadno obelstít. Marie se Rasmusovi brzy dostane pod kůži a pomaličku si pro sebe uzurpuje jeho životní prostor. Rychle se infiltruje také do společnosti jeho rodičů, začne mu přeorganizovávat byt, zbavuje se jeho věcí a nenápadně se ho snaží zaháčkovat do činností, které nemá rád. Dokonce mu začne plánovat i volný čas strávený s kamarády. Zdá se, že posmutnělý Rasmus není dostatečně průbojný a ani dostatečně zkušený na to, aby se důrazně ozval a Marii dal jasně najevo, kde jsou hranice. Má pocit, že se  něco děje, ale i když se svěří svému zkušenějšímu kamarádovi, dostane se mu odpovědi, která stejně jeho situaci nedokáže vyřešit. A nepomůže tomu ani fyzická přitažlivost, která mezi Rasmusem a Marií stále funguje. Marie s tím umí dobře pracovat a zdá se, že v sobě má víc než jen touhu se rozpínat a svého partnera „dusit“.

Potvora (foto: Film Europe)

Vypadá to, že její chování je odporná vypočítavost, kterou režisér ukazuje několika scénami, kdy se herečka vítězoslavně a ďábelsky usmívá do kamery. Přijde i nenápadná scéna, kdy se na jedné vernisáži potká s mužem, který se od ní očividně k její nelibosti snaží distancovat a na jejich společnou minulost zapomenout. Že by to byl jeden z těch, kteří byli dostatečně silní?

Potvora (foto: Film Europe)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Léčba pro autory[/pullquote]Ať už si filmem Potvora režisér léčí cokoliv, je to výborná analýza ženské schopnosti manipulovat, jež je podmíněna dostatkem prostoru. Tafdrup to ve snímku dělá dobře a jeho hořký humor úderně prostupuje celý děj jinak docela všední příběhu. Za hudební doprovod si ke snímku volí barokní hudbu. Ta je ve svém projevu bohatá a košatá. Opakují se v ní a rozvíjejí motivy a její dynamika roste stejně jako roste i Mariin vliv na Rasmuse.

Potvora (foto: Film Europe)

Pohled kolegy
Je to vlastně strašně jednoduché, vybrat si jako téma základní fragmenty z manipulativního vztahu. Jistě se s tím každý z nás sám setkal nebo je možná i manipulátorem sám. Přestože to v traileru trochu vypadalo, že Rasmus bude uťápnutý podpantoflák, není to tak. Docela statečně se svou „láskou“ k potvoře bojuje. Jestli ho to nakonec semele nebo zvítězí se dozvíte v kině. V každém případě tohle úsporné komediální drama má vysoký divácký a komerční potenciál. Možná kdyby bylo celé natočené v angličtině, byl by to dnes globální hit. (Martin Staněk)

Ve filmu je několik výjimečných scén, napadá mne ale především ta, ve které si Rasmus a Marie prohlíží v muzeu antické sochy. Síla a zároveň tragikomičnost scény, ve které režisér těží ze zvukových podmínek prostoru, bude v leckom z diváku chvíli rezonovat.

Další filmy z festivalu Scandi a program najdete zde

  • 80%
    Režie - 80%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 85%
    Herci - 85%
  • 80%
    Hudba - 80%
80%

Potvora (2017)

Film Potvora může skvěle sloužit jako povedená terapie pro páry, kterou rozhodně stojí zato vidět. Diváka jednoznačně donutí zauvažovat nad sebou samým a zřejmě i nastolí otázku, zda je jeho partnerská láska založená na respektu a svobodě a nebo je v něm prioritou moc a dominance. A myslím, že pak je úplně jedno, jestli je to muž či žena.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast