53. MFF KV – Křišťálový glóbus dostal rumunsko-český koprodukční film, Cenu za režii má Olmo Omerzu

Velmi dlouhý název má letošní snímek, který si z Varů odváží nejprestižnější cenu – Křišťálový glóbus za nejlepší film. Snímek Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři natočil režisér Radu Jude. Cenu za režii ale získal za film Všechno bude slovinsko-český režisér Olmo Omerzu.

Olmo Omerzu získal cenu za režii filmu Všechno bude

Zvláštní cenu poroty získal argentinský snímek Cesta do Floriánopolisu režisérky Any Katz. Nejlepší herečkou je podle hlavní poroty Mercedes Morán za roli ve filmu Cesta do Florianópolisu. Izraelský herec Moshe Folkenflik získal tutéž cenu za roli ve filmu Geula.

Mercedes Morán oceněná za nejlepší ženský herecký výkon

Porota udělila také dvě zvláštní uznání. Jedno patří ruskému filmu Skokan a druhé slovinskému snímku Příběh lásky.
Velkou cenu sekce Na východ od západu dostal kyrgyzstánský snímek Šalamounova hora. Zvláštní cenu poroty má maďarský film Rozkvetlé údolí.
V dokumentární soutěži uspěl snímek Vitaly Manskyho Svědkové Putinovi. Zvláštní cenu obdržel švýcarský dokument Walden.

Na slavnostním večeru si převzal z rukou prezidenta festivalu Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii Barry Levinson. Na začátku festivalu tutéž cenu obdržel Tim Robbins. Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii letos dostal herec Jaromír Hanzlík.
Na závěr festivalu přijel i britský herec Robert Pattinson. I ten převzal z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu.

Jiří Bartoška

Diváci letos ocenili legendární snímek Rain Man.

Čísla

53. MFF Karlovy Vary 2018 se zúčastnilo 13 080 akreditovaných návštěvníků – z toho 10 857 s festival passy, 403 filmových tvůrců, 1190 filmových profesionálů a 630 novinářů. V průběhu festivalu se uskutečnilo 501 filmových představení a bylo prodáno celkem 140 135 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 236 filmů, z toho 181 hraných (143 celovečerních a 38 krátkých) a 55 dokumentárních (z toho 35 celovečerních a 20 krátkých). Z filmů uvedených na 53. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 35 světovou, 8 mezinárodní a 7 evropskou premiéru. 182 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců. Uskutečnilo se také 103 projekcí pro novináře a filmové profesionály.

-red-
foto: Film Servis Festival Karlovy Vary © 2018