Na výročí okupace vejde do kin Jan Palach – podívejte se na trailer

Nový film Roberta Sedláčka o studentovi Janu Palachovi vejde do českých kin symbolicky 21. srpna. Narozdíl od minisérie Hořící keř se snímek Jan Palach věnuje zejména samotné osobnosti mladého muže, který vešel do českých dějin svým hrdinským činem. Snímek Sedláček natočil podle scénáře spisovatelky Evy Kantůrkové. 

Jan Palach. Student, který se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské invazi do Československa. Nekompromisní mladík, který přinesl krajní oběť v touze vyburcovat národ z okupační letargie. Jméno, které u nás zná každý. Film vypráví příběh posledních měsíců Palachova života, ukazuje cestu, na níž se z milujícího syna, oddaného přítele a citlivého, přemýšlivého studenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.

„Chci vyprávět tragický příběh Jana Palacha, který není dětsky naivním bojem proti totalitě, ale extrémním příkladem toho, kam až všudypřítomná konformita a přizpůsobivost dohnaná do krajnosti, může zavést citlivého jedince,“ říká o filmu režisér.
V hlavní roli se představí Viktor Zavadil. Matku Jana Palacha ztvárnila Zuzana Bydžovská. V dalších rolích se představí Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Jan Vondráček, Michal Balcar, Karel Jirák a další.

Jan Palach (foto: CinemArt)

Film pozoruje posledních několik měsíců života Jana Palacha. Pozoruje jej na základě dostupných faktických pramenů a zároveň přemýšlí, co  mladému muži táhlo hlavou. Jan Palach nikomu z blízkých o svém rozhodnutí dopředu neřekl. Ani nenaznačil, že by byl něčeho takového schopen. Ve filmu prochází vztahem se svou přítelkyní Helenkou, bouřlivým kolejním životem roku 1968, soužitím s mámou doma ve Všetatech, zažije studentské brigády v Kazachstánu a Francii, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Stejně jako se od podzimu 68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Ještě to ráno si Jan vzal od mámy svačinu, na koleji vtipkoval se spolubydlícím a před odchodem do města se vysprchoval. Kamera sleduje Janovu tvář a snaží se zachytit okamžiky rozhodnutí…

-red-
foto/video: CinemArt © 2018