Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Úžasňákovi 2 baví ještě líp než jednička

Být lepší po 14 letech není těžké. Část za vás zařídí technologie, která od roku 2004 pochopitelně pokročila o několik řádů. Pak to taky zajistí stejný autor a režisér. Brad Bird se studiem Pixar si dal sice s pokračováním hodně na čas, ale stálo to za to. Úžasňákovi 2 jsou perfektní.

Úžasňákovi (foto: Falcon)

V pokračování se zaměřil na Elastičku, která tentokrát zachraňuje svět sama. Úžasňák Bob zůstává proti své vůli doma s dětmi a úspěšností své ženy tak trochu trpí. Přijde si zbytečný. Ale jedině do té chvíle, než zjistí, že Jack-Jack má superschopnosti. A je jich opravdu víc než dost. Z juniora se stane naprosto nepředvídatelné dítě a pomoci s ní musí dokonce i Edna Módní, od které by zájem o dítě asi nikdo jinak nečekal. Mezitím se Helen domákne, že spolupráce s milionářskou sourozeneckou dvojicí nebude tak úplně košer, jak se jí původně zdálo…

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Mission: Incredible[/pullquote]A co vlastně Brad Bird dělal, že záhy po velkém úspěchu nenatočil dvojku Úžasňáků? Věnoval se mimo jiné i točení hraných filmů. Mimo jiné i čtvrtému dílu Mission: Impossible. Ani to mu nešlo špatně, ale animovaný příběh o superhrdinské rodince hraje v jeho filmografii doposud i nadále absolutní prim. Pro pokračování Úžasňákových je ale účast v produkci Cruisovy franšízy vlastně úplně ideální.

Úžasňákovi (foto: Falcon)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Pixar stále tahounem[/pullquote]Silnou devizou Úžasňákových je nádherný retro vizuál, který před lety bodoval u kritiků i diváků. Ten tady samozřejmě zůstal, ale díky technologickému vývoji je samozřejmě animace a pocit z ní úplně někde jinde. I když samozřejmě tvorba Pixaru je technicky fascinující už od dob Příběhu hraček (1995) nebo oscarové Geriho hry (1997). Studio bylo tehdy technologicky o mílové kroky před ostatními. To se po letech vyrovnalo, ale Pixar, dnes už fungující pod matkou Disney platí za tahouna ve světě blockbusterové animace.

Úžasňákovi (foto: Falcon)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Jack-Jack tomu vládne[/pullquote]Velkým oživením dvojky není hlavní záporák. Je jím už zmíněný malý Jack-Jack. Bird mu dal do vínku tak úžasnou roztomilost a akčnost, že tohle mimino přerůstá na plátně úplně všechny.
Navíc režisér a autor scénáře zvládá i záměnu rolí obou manželů. Egoistický Bob opravdu nese velmi těžce současné angažmá svojí ženy a na plátně to generuje velké množství vtipných slovních ekvilibristik. Přestože příběh samotný je celkem průhledný a záhy tušíte, že paktování s milionáři se Úžasňákům vymstí, stále je tu obří porce neutuchající zábavy, originality a svěžesti. Myšleno bylo i na fakt, že od prvního dílu uplynulo opravdu moře času. A tak je klidně možné, že většina diváků, na které film cílí jedničku nevidělo. Vůbec to nevadí. Odkazů na jedničku je tu jen pár a příběh úplně v pohodě funguje sám o sobě.

Úžasňákovi (foto: Falcon)

Skvělý je i dospělácký pohled na celou rodinku. Děti si toho ani nevšimnou, ale Bird velmi výstižně zobrazuje typické problémy nejedné rodiny. Sympatické je, že se v suprácké skvadře může najít úplně každý. Používání superschopností je tak věcí důležitou, ale vlastně úplně vedlejší.

Český dabing je opět výtečný, do svých rolí se vrátili původní herci, kromě Dashe, jehož představiteli už je přes dvacet a jako desetiletý chlapec už opravdu nezní.

  • 95%
    Režie - 95%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 100%
    Animace, vizuál - 100%
  • 80%
    Hudba - 80%
  • 80%
    Český dabing - 80%
90%

Úžasňákovi 2 (2018)

Přestože základ příběhu kopíruje v opačném gardu první díl, vůbec to nevadí. Režisér a scenárista v jedné osobě naplnil očekávání fanoušků a předložil světu jeden z nejlepších návratů posledních let.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Pixar, Disney © 2018

Úžasňákovi 2
Incredibles 2
Animovaný / Akční / Dobrodružný
USA, 2018, 118 min
Premiéra: 2. 8. 2018 Falcon
Režie: Brad Bird
Scénář: Brad Bird
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner, Samuel L. Jackson, John Ratzenberger, Bob Odenkirk, Sophia Bush, Catherine Keener, Brad Bird, Jonathan Banks, Isabella Rossellini
Režie českého znění: Jan Pecha
Překlad: Vojtěch Kostiha
Texty písní: Pavel Cmíral
Vyrobilo Studio Virtual
Hrají: Jaromír Meduna (Bob), Tatiana Vilhelmová (Helen), Klára Jandová (Violet), Daniel Rchichev (Dash), Iva Pazderková (Evelyn), Igor Bareš (Winston), Pavel Kříž (Lucián/Mražoun), Jiří Strach (Edna) a další

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast