Do kin míří dokument o největším africkém slumu Kibera (trailer)

Kibera je jeden z největších slumů v Africe. Nachází se v Nairobi, hlavním městě Keni. Jedná se o neformální osídlení, kde chybí státem zprostředkovávané služby, jako je tekoucí pitná voda nebo kanalizace. Na fungující zdravotnictví, školství nebo policii se místní nemohou spolehnout. To ovšem neznamená, že všichni obyvatelé Kibery jsou odsouzeni k životu v neštěstí. Podívejte se na trailer nového českého dokumentu režiséra Martina Páva. Do kin ho uvede CinemArt 1. listopadu.

Kibera: Příběh slumu ukazuje ty, kteří se rozhodli slum přetvořit v lepší místo: Umělci ze skupiny Maasai Mbili se svým uměním snaží dát místu identitu a lidem pocit, že vědí, kam patří. Učitelka Benta, která je HIV pozitivní, ve svém domě založila školku pro děti z HIV pozitivních rodin, aby jim pomohla vyrovnat se se stigmatizací, které čelí v životě. Další z postav je Tanker, bývalý profesionální boxer, který pro mladé lidi ze slumu postavil boxerskou školu, kde je učí disciplíně a sebeobraně.

Kibera: Příběh slumu (foto: CinemArt)

Vypravěčem filmu je Don – mladý fotograf, který strávil celý život ve slumu. Svými fotografiemi se snaží dokázat, že Kibera je především místo s velkým potenciálem, plné kreativních jedinců, kteří se naučili prostředí slumu využít na maximum, usilovat o lepší budoucnost a hájit tak svoje práva. Jsou to právě oni, kteří nahrazují chybějící služby a činí tak místo pro své sousedy lépe obyvatelným.
Donwilson Odhiambo se narodil v jednom z největších slumů Afriky v Kibeře v Nairobi do rodiny 13 sourozenců. Po smrti matky se jako teenager ocitl na ulici. O životě ve slumu začal psát blog, později začal také fotografovat. Život v těžkých podmínkách chudoby a deprivace se snaží zachytit vyváženě, chce jej podat ve vší barevnosti a pestrosti, zachytit to těžké i to dobré. Don je novou mladou nadějí africké fotografie a jeho snímky si postupně nacházejí cestu ke globálnímu publiku. Účastnil se výstavy World Press Photo v New Yorku zvanou „African Photojournalism Database“ a výstavy LUMIX Festival for Young Photojournalism v Hanoveru.

Kibera: Příběh slumu (foto: CinemArt)

Dokument vejde do českých kin 1. listopadu.

-red-
foto/video: CinemArt © 2018
informační zdroj: Česká televize