Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Dívka v pavoučí síti – Lisbeth zachraňuje sebe i svět

Hackerka Lisbeth Salanderová (Claire Foy) je studená a tvrdá bojovnice za spravedlnost. Novinář Mikael Blomkvist jí už delší dobu hledá a není úspěšný. Potřeboval by totiž novou reportáž pro záchranu svého časopisu, jehož část musel nedávno odprodat. Lisbeth se ale znenadání objeví, pomstí a pomůže další týrané ženě, ale hlavně řeší případ ohrožení světové bezpečnosti. Obrátí se na ni totiž tvůrce kódu, jejíž pomocí může kdokoliv ovládnout odpálení jaderných hlavic kdekoliv na světě. Je tady další filmová adaptace legendárních postav Stiega Larssona, tentokrát podle Larssonova pokračovatele Davida Lagercrantze.

Dívka v pavoučí síti (foto: Falcon)

Nový film má na kontě Fede Alvarez, režisér skvělého hororu Smrt ve tmě. Změny jsou vidět na první dobrou. Ikonickou roli Lisbeth si po sérii filmů spojujeme s Rooney Mara, ale především Noomi Rapace, která má na kontě filmy i televizní seriál Millenium. Teď se slavnou knižní postavou stala Claire Foy, herečka, která poslední dobou září především jako královna Alžběta II. v seriálu The Crown. Jak uvedl i režisér, na první pohled by Lisbeth v této herečce nikdo nehledal. Ale mohu potvrdit slova tvůrců, že Foy velmi příjemně překvapila. Sedí jí to.

Postava Mikaela Blomkvista, kterého tentokrát ztvárnil charismatický a přirozený Sverrir Gudnason (Borg/McEnroe) je v tomto filmu poměrně upozaděná a hraje druhé housle. O to víc prostoru získává Lisbeth. Tvůrci tentokrát udělali docela dost kompromisů jako úlitbu široké dostupnosti filmu. Nemusíte tentokrát o sérii Millenium vědět vůbec nic. I proto, že tady krom špionážní akce plné skvělých scén a dobré atmosféry jde i o Lisbethino vyrovnání se s rodinnou minulostí.

Dívka v pavoučí síti (foto: Falcon)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Vztah s rodinou[/pullquote]Komplikovaný vztah s otcem vyvrcholil před lety v dívčin útěk z domova a Lisbethina malá sestra Kamila s otcem musela zůstat. Po mnoha letech tak dochází k epickému střetu dvou znesvářených sourozenců. Kamila mezitím vyrostla v brutální a nekompromisní šéfku obávaného gangu, který má krycí jméno Pavouci. Nejen že se snaží získat přístup k tajnému kódu, ale také má co vyčítat Lisbeth…

Do toho všeho ještě má co mluvit švédská tajná služba NSA, jejíž chladná šéfka dívku s dračím tetováním zrovna dvakrát nemusí. Vymyšlené je to poměrně dobře, po tajném kódu jdou Švédové, Američani, Pavouci a Lisbeth se snaží chránit jeho tvůrce a zabránit získání přístupu všem ostatním, kteří chtějí program zneužít.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Skvělá atmosféra a výprava[/pullquote]
Alvarez drží severskou atmosféru, hereckým výkonům svědčí skvělá výprava, studené prostory, úsporné kanceláře, práce se světlem i hodně industriálních prostor. Tvůrci divákům servírují perfektní akci, místy velmi nápaditou. Únik Lisbeth skrz polozamrzlé jezero na motorce je velmi efektní podívanou. Stejně jako výbuch v jejím loftu.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 70%
    Kamera, vizuál - 70%
  • 80%
    Výprava - 80%
70%

Dívka v pavoučí síti (2018)

Dívka v pavoučí síti je velmi uspokojivá nadstandardní chuťovka, kterou si milovníci severských thrillerů užijí dosyta.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2018

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Brzy: Soutěž o knižní předlohy a film o filmu[/pullquote]

Dívka v pavoučí síti
The Girl in the Spider’s Web
Krimi / Drama / Thriller
USA, 2018, 111 min
Premiéra: 8. 11. 2018 Falcon
Režie: Fede Alvarez
Předloha: David Lagercrantz (kniha)
Scénář: Steven Knight, Fede Alvarez, Jay Basu
Kamera: Pedro Luque
Hudba: Roque Baños
Hrají: Claire Foy, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield, Sverrir Gudnason, Stephen Merchant, Vicky Krieps, Synnøve Macody Lund, Cameron Britton, Mikael Persbrandt, Volker Bruch, Claes Bang, Carlotta von Falkenhayn, Alexander Yassin, Johan Eriksson, Hendrik Heutmann

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast