Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Útok z hlubin s Butlerem v Rusku zakázali – u nás jde do kin ve čtvrtek

Už ve čtvrtek se do kin chystá akční novinka s Gerardem Butlerem. Útok z hlubin je klasický ponorkový thriller. Divákovi tvůrci slibují napětí, klaustrofobii i fyzický a psychický tlak. Příběh se odehrává po studené válce, kdy mohou náhlé převraty a protiútoky narušit světový řád. Butler hraje kapitána Glasse, který se musí postavit ruskému protějšku kapitánu Andropovi (Michael Nyqvist). Gerard Butler kvůli roli absolvoval po boku režiséra Donovana Marshe několik dní na skutečné jaderné ponorce. Film byl kvůli tématu a zpracování v Rusku zakázán.

Když jsem před několika lety scénář četl poprvé, hned mě zaujal. Jedná se o klasický příběh s pořádnou dávkou skvělé akce, pořádně zamotanou zápletkou a plejádou fantastických postav a různých typů hrdinů. Přišlo mi to jako strhující způsob, jak pro dnešní dobu oživit žánr ponorkového thrilleru. A příběh nemůže být v současnosti relevantnější,“ říká Gerard Butler.

Útok z hlubin (foto: Bontonfilm)

Autentičnost Útoku pod hladinou začíná už u samotného zdroje příběhu: románu Firing Point od George Wallace, vysoce zkušeného bývalého velitele útočné jaderné ponorky USS Houston, a cenami ověnčeného autora bestsellerů Dona Keitha. Zápletka knihy, plná akce a zvratů a založená na Wallacových rozsáhlých zkušenostech, se točí okolo puče ruských nacionalistů, tajné mise speciální jednotky Navy SEALs a kapitána útočné ponorky stojícího před rozhodnutími, která mohou zastavit – nebo okamžitě spustit – třetí světovou válku.

Útok z hlubin (foto: Bontonfilm)

Kniha byla filmařsky natolik lákavá, že se začalo mluvit o adaptaci na velké plátno. Největší mořské hlubiny přitahují filmaře již více než století. Snímky o ponorkách patřily mezi oblíbené žánry od samotného počátku komerčních filmů. Stísněný prostor uvnitř ponorky plné vojáků, kteří se musí vypořádat s extrémní úzkostí a nebezpečím, se dramatickými náměty je hemží. S příchodem nového milénia se však technologie spojené s ponorkami – i ve světě obecně – začaly proměňovat a žádný film zatím diváky do ponorky 21. století nepřenesl.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Režisér a herec na ponorce[/pullquote]Ještě před začátkem natáčení vyrazili režisér a Butler do Pearl Harboru, kde se na tři velmi objevné dny připojili k posádce jaderné ponorky třídy Virginia, velmi podobné USS Arkansas. Tato cesta výrazně ovlivnila jak natáčení, tak herecký výkon ústřední postavy. „Gerry a já jsme vlastně měli možnost sehrát scény z filmu přímo v ponorce, se skutečnou námořní posádkou. To pro nás oba bylo nedocenitelné,“ říká Marsh. „Když jsme se potom vrátili na pevninu a na plac, mohli jsme ten silný a autentický zážitek promítnout do natáčení.“

Útok z hlubin (foto: Bontonfilm)

Pro Michaela Nyqvista to byl jeden z posledních filmů. Nyqvist, který se možná nejvíce proslavil rolí investigativního novináře Michael Blomkvista ve švédské verzi snímku Muži, kteří nenávidí ženy nebo postavou Johna Wicka z filmu Mission Impossible: Ghost Protocol, zemřel v 56 letech na rakovinu plic. Nyqvist byl z možnosti hrát kapitána ponorky naprosto nadšený. „Jedním z mých oblíbený filmů, a viděl jsem ho alespoň desetkrát, je německý snímek Ponorka (Das Boot),” uvedl v jednom z rozhovorů na place. „Jedním z důvodů, pro mě zaujal, je ten prvek klaustrofobie. Sám jsem klaustrofobik a nesnáším to, takže mě zaujala příležitost si s tímto strachem pohrát.”

-red-
foto/video: Bontonfilm © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast